Varje år ger ICA ut sin grillrapport med nya trender. I år säger sju av tio svenskar att de hellre väljer lokala livsmedel framför ekologiska till grillen. Men åtta av tio vill se fler lokalproducerade alternativ i matbutikerna och mer än en tredjedel sig även handla livsmedel som är mer klimatvänliga idag än för ett år sedan. Det betyder att 74 procent väljer hellre lokala råvaror medan 19 procent föredrar ekologisk mat.
Grillrapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo bland ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av 4200 respondenter som är över 18 år och som någon gång grillar.
Så här ser statistiken för i år ut:
Så prioriterar man i Sverige mellan lokala och ekologiska råvaror på grillen:
Lokala 74%
Ekologiska 19%
Tveksam/vet ej 7%
Mest lokalpatriotiska länen är:
1. Norrbotten 29%
2. Gotland 28%
3. Jämtland 25%
4. Västerbotten 21%
5. Dalarna 19%
Minst lokalpatriotiska vid grillen*:
1. Blekinge 6%, Örebro 6%
2. Jönköping 8%, Stockholm 8%, Västra Götaland 8%
Maten vi helst grillar är svensk:
1. Fågel 46%
2. Kött 41%
3. Fisk / skaldjur 12%
4. Ost 9%
5. Växtbaserade köttsubstitut 4%
Därför väljer svenskarna lokalproducerat:
1. Stötta lokala lantbrukare 54%
2. Klimatet (kortare transporter) 40% (viktigare bland unga 18-19 år: 53%)
3. Djurhållningen / Produktionsförhållanden 28%
4. Kvaliteten 24%
Viktigaste faktorerna när svensken väljer mat att grilla:
1. Svenskt 32%
2. Kvalitet 21%
3. Smak 18%
4. Lokalt 12%
Fler grill-svar från undersökningen kan du hitta på >> länken här!