Vinmakaren Roy Cook har många strängar på sin lyra. Som pionjär inom organisk och biodynamisk vinodling, startade han inte bara en vingård i Storbritannien som certifierades som organisk för nästan 40 år sedan, men för några år sedan även det första biodynamiska vinet, framställt av druvorna Bacchus, Rivaner och Solaris.

Mottot för Sedlescombe Vineyards har alltid varit producera viner så naturligt som möjligt, i en holistisk och hållbar miljö. Redan på 70-talet ärvde Roy 10 tunnland på en sydsluttning i närheten av byn Sedlescombe och planterade 2000 vinstockar över 1,5 hektar. Idag har man flera ekologiska vingårdar som följer biodynamiska principer och tillverkar 25.000 flaskor vin per år men också fruktviner, cider och likörer.

Dr Julius Nesslers teorier har inspirerat Roy. Nessler var en tysk jordbrukskemist som i slutet på 1800-talet blev omtalad för sin okonventionella metoder inom vinframställning. I motsats till andra vinodlare använde Roy inga kemiska gödningsmedel, bekämpningsmedel eller ogräsmedel. Och Roy är mannen som bevisat att det faktiskt fungerar. Idag skördar Sedlescombe Vineyards sina druvor för hand och man använder endast halva kvantiteten av sulfiter. Gården använder grön gödsel och täckodling samt berikar odlingarna med kiseldioxidkvarts extrakt för att främja makrobiologisk aktivitet i jorden så att man förbättrar bördighet och ljusupptaget.

Innan han blev vinmakare hade Roy en mycket varierande bakgrund och karriär och ett liv som präglades av resor runt om i världen. Uppvuxen på en liten mjölkgård på 1950-talet kanske steget till att odla vin faktiskt inte var så långsökt. Roy har under åren samlat på sig en enorm vinkunskap om druvor och framställning av engelska viner. Han har även breddat företaget. Idag agerar han som ekologisk konsult. Vingården är också ett bra exempel på hur man breddar försäljningen och skapar intresse för biodynamisk odling, främst genom olika marknadsaktiviteter.
Sedlescombe Vineyards har fyra urval i sitt sortiment.

  • Regent Organic – ett fruktigt, torrt rött vin med inslag av bär, som lagrats på ekfat i fem månader.
  • Cuvée Brut Bodiam – ett krispigt, mousserande vin med hög syra
  • Cuvée Pinot Noir Rosé Brut – rött vin som framställs av druvan Regent och Pinot Noir.
  • Organiskt dessertvin – av Solaris druvor, ganska sött med inslag av persika och honung.

För dig som vill veta mer om Roy Cook besök gärna hemsidan www.englishorganicwine.co.uk

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy