Vin bestod i historiens början av endast mogna druvor som fått jäsa naturligt och inte mycket annat. Idag är sådana exemplar inte helt enkla att hitta då en stor mängd tillsatser och bekämpningsmedel förekommer i vin. Några vanliga sådana är följande:

  • Dimethomorf
  • Metalaxyl
  • Thiophanate-Methyl
  • Boscalid
  • Methoxyfenocide

Dessa bekämpningsmedel är i stora mängder direkt skadliga för människa och natur, och utöver dessa finns det en rad allergiframkallande tillsatser. Det är ofta de kemiska ämnena som gör att du mår dåligt av vinet, och därför kan det vara en god idé att titta på ekologiskt odlade alternativ.

Att ett vin är ekologiskt odlat bör dock inte innebära att du helt slipper tillsatser, men de som är tillåtna är i allmänhet inte farliga. Alla människor påverkas dock olika av olika ämnen, och därför bör du prova dig fram för att veta exakt vad som funkar för dig. Men att hålla antalet tillsatser nere så gott det går är alltid en bra tumregel om du vill slippa bakfyllan.

Även om vin som är helt utan tillsatser är svårt att hitta har Systembolagets utbud i den ekologiska hyllan utökats mycket på senare år. Många har förutfattade meningar om att ekologiskt vin skulle smaka sämre, men som med allt vin beror det på producenten och dina egna smakpreferenser. Därför borde du ge de ekologiska vinerna en chans – det kommer göra gott för både din kropp och miljön.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy