Spara på resterna!

Att slänga vin är både tråkigt och onödigt. Samtidigt vill man ju kunna korka upp den där favoritflaskan lite när man känner för det utan att behöva tänka på om den kommer att gå åt. Men lugn – med våra enkla tips slipper du se ditt vin gå till spillo! De två viktigaste sakerna att tänka på är:

  • Förvara vinet i kylen
  • Återförslut flaskan ordentligt

Rött vin brukar man ju servera i rumstemperatur, så det är många som tror att man absolut inte ska kyla det. Men faktum är att om man lämnar kvar ett öppnat rödvin på diskbänken blir hållbarheten mycket kortare. Både rött, vitt och rosé ska därför förvaras i kylen.

Det är också viktigt att återförsluta så flaskan så bra som möjligt. Ingen luft får komma in eftersom vinet då kan bli oxiderat; en av de vanligaste anledningarna till förstört vin. Ofta passar korken som satt i från början fortfarande och kan användas igen, men om den svällt under tiden den varit ute får du använda en särskild vinåterförslutare. Vakuumkorkar är oftast mer effektiva än andra som ofta har någon dekorativ figur i toppen.

Det kan också vara bra att hälla över vinet i en mindre flaska om du har en sådan till hans. Fylls flaskan mer får det plats med mindre luft och oxidationen hindras. Det finns dessutom en rad olika användningsområden för vin som inte är helt nyöppnat, eller vad sägs som att blanda ihop en sangria, rödvinssås eller marinad? Att använda vin i matlagning är ett alldeles utmärkt sätt att göra sig av med rester och samtidigt förhöja smaken på maten.

Frågor och svar:

Varför ska man förvara vinet i kylen?

För att öppnat vin håller längre om det förvaras svalt.

Kan man återanvända korken som satt i från början?

Ja, om den inte har svällt under tiden den varit ute.

Varför är det viktigt att återförsluta flaskan ordentligt?

För att ingen luft ska komma in och orsaka oxidation, vilket kan förstöra vinet.

Vad kan man göra med vin som inte är helt nyöppnat?

Man kan använda det i matlagning, till exempel för att göra rödvinssås eller marinad.

Vilken typ av vin ska förvaras i kylen?

Rött, vitt och rosévin ska alla förvaras i kylen för att hålla längre.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.