Stall

Stall är en viktig faktor när man bedömer ett vin. Det handlar om hur länge vinet har lagrats på fat eller flaskor innan det släpps på marknaden. Ju längre stall, desto mer komplexitet och djup i smaken. Men det gäller att hitta balansen, för för mycket stall kan också ge en övermäktig smak.

Frågor och svar om Stall:

Vad menas med u0022stallu0022 i vin-sammanhang?

Stall är en beskrivning av en doft som kan förekomma i vissa viner och som påminner om lukten av häststall eller djur.

Vilka viner kan ha en u0022stallu0022-doft?

Stall-doften är vanligast i röda viner från u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/regioner/frankrike/bordeaux/u0022u003eBordeaux u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/regioner/frankrike/bourgogne/u0022u003eBourgogneu003c/au003e, men kan också förekomma i andra viner.

Varför kan viner ha en u0022stallu0022-doft?

Stall-doften kan komma från jästoch lagringsprocessen i ekfat, samt från naturliga aromer i druvorna och marken där de odlas.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.