Sött

Sött i vin-sammanhang handlar om hur mycket socker som finns i vinet. Ju sötare vin, desto mer socker. Det kan vara en viktig faktor för att balansera smaken och passa till olika maträtter eller tillfällen.

Frågor och svar om Sött:

Vad menas med att ett vin är sött?

Ett vin anses vara sött om det innehåller hög halt av naturlig sockerhalt från druvorna eller om socker har tillsatts under tillverkningen.

Vilka typer av viner anses vara söta?

Dessertviner, muskateller, portvin och likörviner är exempel på viner som ofta anses vara söta.

Hur påverkar sötman i vinet smaken och upplevelsen av vinet?

Sötman i vinet kan balansera syran och göra vinet mer lätt att dricka. Det kan också ge en fylligare och mer intensiv smakupplevelse. Dock kan för mycket sötma göra vinet tungt och överväldigande.

Läs om andra vinords betydelse

Relaterade inlägg

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy