Karamell

Karamell är en smaknyans som kan hittas i vissa viner, oftast i samband med fatlagring eller oxidation. Det ger vinet en söt, smörig och rund smak, som kan påminna om kola eller smält socker. Karamelltoner är vanligare i söta dessertviner och vissa röda viner, och bidrar till en rikare, mer sammanhängande smakprofil som passar bra till desserter eller mustiga rätter.

Frågor och svar om Karamell:

Vad är en karamellton i vin?

En karamellton i vin refererar till en smakprofil som liknar karamell eller bränt socker. Det kan uppstå från en kombination av faktorer, inklusive fatlagring eller en hög sockerhalt i druvorna.

Vilka typer av viner kan ha en karamellton?

En karamellton kan förekomma i en rad olika viner, inklusive röda viner som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/zinfandel/u0022u003eZinfandel u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e och vita viner som u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/chardonnay/u0022u003eChardonnay u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/riesling/u0022u003eRieslingu003c/au003e. Det är vanligt i viner som har lagrats på fat, men kan också uppstå i viner med hög sockerhalt.

Vilken mat kan man para ihop med ett vin med karamelltoner?

Mat som kan paras ihop med ett vin med karamelltoner inkluderar krämiga desserter som crème brûlée, karamelliserade rätter som rostad kyckling eller grillad lax med en söt glasyr, samt hårdostar som Parmesan eller Gruyère.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.