Gräddigt

Gräddigt i vin-sammanhang betyder att vinet är mjukt och krämigt i konsistensen, som att man dricker en len gräddig sås. Detta kan bero på att vinet har lagrats på jästfällning eller att det har hög fetthalt från fatlagring.

Frågor och svar om Gräddigt:

Vad betyder det att ett vin är gräddigt?

Att ett vin är gräddigt innebär att det har en mjuk och krämig konsistens, liknande känslan av att dricka grädde.

Vilka typer av viner kan beskrivas som gräddiga?

Viner som har genomgått malolaktisk jäsning, såsom u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/chardonnay/u0022u003echardonnay u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/pinot-noir/u0022u003epinot noiru003c/au003e, är vanligtvis gräddiga.

Hur påverkar gräddighet vinets smakprofil?

Gräddighet kan bidra till en rund och fyllig smakprofil i vinet, med toner av vanilj och smörig känsla på tungan.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.