Fattoner

Fattoner i vin beskriver smak- och doftkaraktärer som härrör från fatlagringen. Vanligtvis har fattoner en vaniljig, kryddig, rökig eller rostad karaktär. Det är vanligtvis en önskvärd egenskap i rödvin och vissa vita viner, men kan vara en oönskad smak i andra viner. Fattoner kan komma från olika typer av fat, inklusive ek, kastanj eller akacia. Exempel på

Frågor och svar om Fattoner:

Varifrån kommer fattoner i vin?

Fattoner kommer från fatlagringen där vinet lagras i fat tillverkade av ek, kastanj eller akacia.

Vilka typer av vin har vanligtvis fattoner?

Vanligtvis har röda viner fattoner, men vissa vita viner kan också ha det.

Vad är den vanligaste karaktären hos fattoner i vin?

Den vanligaste karaktären hos fattoner är en vaniljig, kryddig, rökig eller rostad smak och doft.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.