Citrus

Citrus är associerat med beskrivning av ett vin som friskt och fruktigt. Ett vin med välutvecklad citrus toner har oftast också en bitande fruktsyra. Citrus kan också besrkivas some ett parpalybegrepp som innefattar en mängd olika citrusfrukter som citron, lime, grape och apelsin. Oftast när man använder begreppet citrus så specificerar man begreppet med en ytterligare kommentar.

Frågor och svar om Citrus i vin-sammanhang:

Vilka druvor är vanligtvis förknippade med citrus-smaker i vinet?

u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/sauvignon-blanc/u0022u003eSauvignon Blancu003c/au003e och u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/riesling/u0022u003eRiesling u003c/au003eär två druvor som ofta har en tydlig citruskaraktär i sina viner.

Kan citrus-smaker även förekomma i röda viner?

Ja, det är möjligt men ovanligt. I vissa fall kan en liten hint av citrus dyka upp i röda viner på grund av de komplexa smakprofilerna.

Vilka andra smaker kan ofta hittas i kombination med citrus i vinet?

Andra vanliga smaker som ofta kombineras med citrus i vinet inkluderar äpple, päron, persika och mineraler.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.