Bottensats

Bottensats, eller “fällning”, är den fasta substans som bildas i botten av vinflaskan eller vintunken efter en tid av lagring eller förvaring. Det kan bestå av döda jästceller, druvfibrer eller andra partiklar som faller ut från vinet. Det är oftast ofarligt och kan filtreras bort innan servering.

Frågor och svar om Bottensats i vin-sammanhang:

Kan bottensatsen påverka smaken av vinet?

Ja, bottensatsen kan påverka smaken och strukturen av vinet om den inte filtreras bort. Det kan bidra till en oönskad grumlighet och en strävare smak.

Vilka typer av viner har oftast mer bottensats?

Viner som har legat på sin jästfällning, som mousserande viner eller u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/chardonnay/u0022u003eChardonnayu003c/au003e-viner som lagrats på sin jästfällning, har oftast mer bottensats.

Hur kan man undvika att bottensatsen stör vid servering?

Förvara vinet liggande så att bottensatsen stannar på botten och se till att servera vinet varsamt så att den inte virvlar upp.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.