Stramt

Stramt är ett vanligt ord som används för att beskriva vin som har hög syra och tanniner. Det kan också betyda att vinet är lite spänt eller hårt i smaken. Men om det balanseras väl med andra smaker kan det ge en härlig struktur och längd i eftersmaken.

Frågor och svar om Stramt:

Vad betyder ordet stramt i vin-sammanhang?

Stramt i vin-sammanhang beskriver en känsla av hög syra och tanniner, vilket ger vinet en torr och stram smakprofil.

Vilka typer av viner kan beskrivas som strama?

Viner som är hög i syra och tanniner, som exempelvis Cabernet Sauvignon, Nebbiolo och Sangiovese, kan beskrivas som strama.

Vilka maträtter passar bra med strama viner?

Strama viner, som har hög syra och stram struktur, passar bra med maträtter som kan balansera och komplettera deras egenskaper. Exempel på passande maträtter inkluderar fisk och skaldjur, syrliga och lätta sallader, ljusa och fräscha grönsaksrätter samt ljusa och milda ostdesserter.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.