Robust

När ett vin beskrivs som robust betyder det vanligtvis att det har en kraftfull och fyllig smakprofil. Det kan vara välbalanserat med hög alkoholhalt, tanniner och en kraftfull fruktighet. En robust vin kan ofta lagras under en längre tid och passar bra till kraftig mat.

Frågor och svar om Robust:

Vilka druvor är kända för att ge robusta viner?

u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/syrah/u0022u003eSyrah u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/nebbiolo/u0022u003eNebbiolo u003c/au003eär exempel på druvor som är kända för att ge robusta viner.

Kan en lättare maträtt passa bra med en robust vin?

Ja, en lättare maträtt som till exempel en sallad kan passa bra med en robust vin om vinet har en hög syrahalt och en frisk fruktighet.

Kan en robust vin vara både torr och fruktig samtidigt?

Ja, en robust vin kan vara både torr och fruktig samtidigt, särskilt om den har en balanserad syra och mjuka tanniner.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.