Bläck

Bläck i vinbeskrivningar syftar vanligtvis på en mörk färg och toner av djup lila eller blå, vilket kan antyda en högre koncentration av antocyaniner från druvskalen. Det kan också referera till en intensiv tanninstruktur och en fyllig kropp, som ger en känsla av “tung” och “tät” i munnen.

Frågor och svar om Bläck:

Vad är bläck i vin-sammanhang?

Bläck är en term som används för att beskriva en smakoch doftprofil i röda viner som har en tydlig ton av bläck, eller ibland även kallas för u0022tuschpennau0022 eller u0022grafitu0022.

Vilka druvor ger oftast bläckiga viner?

Druvor som ger bläckiga viner inkluderar u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/syrah/u0022u003eSyrahu003c/au003e, Petite Sirah, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/malbec/u0022u003eMalbec u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/cabernet-sauvignon/u0022u003eCabernet Sauvignonu003c/au003e.

Vad orsakar bläckiga smaker i vin?

Bläckiga smaker i vin kan orsakas av föreningar som kallas pyraziner, som finns i druvskal. Om druvorna inte har mognat tillräckligt eller om det sker överdriven extraktion vid vinframställningen kan det resultera i bläckiga, vegetativa eller gröna smaker i vinet.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.