Blaufränkisch

Hem » Ordlista » Ordlista druvor » Blaufränkisch

Blaufränkisch är en druva som kommer från Österrike och Ungern och som har blivit allt mer populär på senare tid. Viner gjorda på denna druva har en unik smakprofil med en intensiv fruktighet och en kryddig ton. I denna artikel kommer vi att utforska mer om Blaufränkisch, dess smak, kända vinregioner och vilken mat som passar väl med denna druva.

Blaufränkisch är en blå druva som odlas främst i Österrike och Ungern, men även i Tyskland och Slovenien. Druvan är känd för att ge fylliga och smakrika viner med hög syrahalt. Smaken är ofta beskriven som fruktig med inslag av körsbär och plommon, samt en kryddig ton av svartpeppar och lakrits. Viner gjorda på Blaufränkisch kan vara ungdomliga och fruktiga eller mogna och komplexa, beroende på vinmakarens teknik och vingårdens läge.

Kända vinregioner för Blaufränkisch

De främsta vinregionerna för Blaufränkisch är Burgenland och Carnuntum i Österrike och Sopron i Ungern. Här odlas druvan på kalk- och skifferjordar vilket ger viner med en utmärkt balans mellan fruktighet, syrahalt och mineralitet. Även i Tyskland odlas Blaufränkisch på mindre skala, främst i regionerna Franken och Ahr.

Mat som passar väl med Blaufränkisch-viner

Blaufränkisch-viner passar utmärkt med rätter som innehåller nötkött och vilt, men fungerar även bra med mörkare fågelrätter. De passar också väl med rätter som innehåller aubergine, paprika och svamp. Dess höga syrahalt gör att vinet fungerar bra med rökig mat som grillat kött och såsiga rätter.

Vinmakarens tekniker för att göra Blaufränkisch-viner

Vinmakare använder moderna tekniker, såsom kall jäsning och kortare fatlagring, för att bevara de subtila smakerna och aromerna i Blaufränkisch-druvan. Många vinmakare satsar också på hållbar produktion, där druvorna odlas ekologiskt och biodynamiskt för att maximera deras smakpotential.

Blaufränkisch i förhållande till andra druvor

Blaufränkisch har en unik smakprofil som skiljer sig från andra blå druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot. Den höga syrahalten ger vinet en högre syra och en kryddig ton, vilket skiljer sig från de mjukare smakerna som finns i Cabernet Sauvignon-viner.

Blaufränkisch-druvan är en spännande druva som producerar eleganta och strukturerade viner med en unik smakprofil. Dessa viner passar bra med många olika maträtter, särskilt de som innehåller kött, såsom nötkött och vilt. Vinmakare använder moderna tekniker för att bevara de subtila smakerna och aromerna i druvan och det finns en ökande trend att producera hållbara viner. Blaufränkisch är också intressant i jämförelse med andra blå druvor, på grund av dess höga syrahalt och kryddiga toner.

För tips om vingårdar att besöka som gör bra Blaufränkisch, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.

Andra intressanta artiklar om Blaufränkisch

Frågor och svar om Blaufränkisch

Vilken ursprungsort har Blaufränkisch-druvan?

Blaufränkisch-druvan härstammar från Österrike, men odlas också i grannlandet Ungern.

Vilka är de vanligaste smakprofilerna för Blaufränkisch-viner?

Blaufränkisch-viner har ofta en fruktig smakprofil med toner av röda bär, plommon och kryddor. Vinerna kan också ha hög syra och tanniner som ger dem struktur och lagringspotential.

Vilka vinregioner är kända för att producera Blaufränkisch-viner?

Blaufränkisch odlas främst i Österrike och Ungern, men vinregioner som Burgenland, Carnuntum och Sopron är särskilt kända för sina Blaufränkisch-viner.

Vilken typ av mat passar bra med Blaufränkisch-viner?

Blaufränkisch-viner passar väl med rätter som innehåller nötkött, lamm och vilt, men fungerar också bra med vegetariska rätter som innehåller svamp eller rotsaker.

Vad är de vanligaste vinmakarteknikerna som används för att göra Blaufränkisch-viner?

Vinmakare använder moderna tekniker, såsom kall jäsning och kortare fatlagring, för att bevara de subtila smakerna och aromerna i Blaufränkisch-druvan. Många vinmakare satsar också på hållbar produktion, där druvorna odlas ekologiskt och biodynamiskt för att maximera deras smakpotential.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.