
En forskning som hjälper spanska vinproducenter att anpassa sig till ett föränderligt klimat har visat att två relativt okända druvsorter relaterade till Spaniens nationaldruva Tempranillo anpassar sig bra i klimatförändringar. De främsta ättlingarna till rödvisdruvan Tempranillo är de ganska okända ättlingarna Benedicto och Moribel, som tillsammans med Tempranillo, Graciano och Mazuelo anpassar sig bra till nya klimat.
Det är forskare vid Institute of Vine and Wine of Castilla-La Mancha fann att de två druvsorterna Benedicto och Moribel var ovanligt anpassningsbara när det gällde kapabla när det gällde att klara av både värmestress och torka.
Grunden till detta är en nyligen genomförd studie varnade för att cirka 90 % av traditionella vinregioner i kust- och landregionerna i Spanien riskerar att försvinna i slutet av århundradet på grund av överdriven torka och mer frekventa värmeböljor.
Spanien har under flera år nu drabbats av värme och extremt väder. Därför har man fokuserat på att hitta exceptionella sätt och druvor som kan anpassa sig extremt bra.
Forskning pågår också för att hitta alternativa kloner eller till och med olika druvsorter som kan bidra till att göra druvodlingen hållbar för framtida generationer.
Tempranillo odlas idag på mer än 201 000 hektar spanska vingårdar.