Vita viner från Vinho Verde

En komplett och uppdaterad vinguide för Vitt vin från Vinho Verde

Kul att du hittat hit! Vår vinguide är under uppbyggnad och kommer att vara klar inom kort.

Vinho Verde är en spännande vinregion i Portugal. Vår vinguide om Vitt vin från Vinho Verde hjälper dig som konsument att lätt kunna hitta information om Vita Vinho Verde viner som säljs via Systembolaget på den svenska marknaden. Du kan även läsa artiklar som berör ämnet Vinho Verde Vita viner samt lätt hitta länkar till de främsta vinproducenter och vinimportörer av Vita viner från Vinho Verde.

Filter

Filters

 

Vintips Vitt Vin från olika regioner i Vinho Verde

Vita Viner från Vinho Verde

Vinho Verde är en vinregion i nordvästra Portugal som är mest känd för sina lätta och friska vita viner. Regionen har ett svalt och regnigt klimat som är gynnsamt för odlingsförhållandena för druvsorterna Loureiro, Alvarinho och Trajadura som används för att producera Vinho Verde-viner. Regionen producerar också mindre mängder av röda och roséviner.

Tips – Vår Vinguide för Vita viner från Vinho Verde

Vanliga frågor om Vita Viner från Vinho Verde
 • Vad kännetecknar vitt vin från Vinho Verde, Portugal?

  Vitt vin från Vinho Verde kännetecknas av sin lätta, friska och något brusande karaktär, med en balans mellan syra och sötma, samt en mångfald av smaker beroende på druvsort och terroir.

 • Vilka är de vanligaste druvorna för vitt vin i Vinho Verde?

  De vanligaste druvorna för vitt vin i Vinho Verde är Alvarinho, Loureiro, Arinto, Trajadura och Avesso.

 • Hur påverkar Vinho Verdes klimat och terroir de vita vinerna?

  Vinho Verdes kustnära klimat, med svala temperaturer och hög nederbörd, samt terroir med granitoch skifferjordar, bidrar till druvornas syra och vinernas friska och lätta karaktär.

 • Vilka maträtter passar bra med vitt vin från Vinho Verde?

  Vita viner från Vinho Verde passar utmärkt med fiskoch skaldjursrätter, sushi, sallader, lättare kötträtter och milda ostar, tack vare deras friska och lätta smakprofil.

 • Vilken lagringspotential har vitt vin från Vinho Verde?

  De flesta vita viner från Vinho Verde är bäst att avnjutas unga och fräscha, inom ett år eller två efter skörd. Dock kan vissa Alvarinho-baserade viner lagras något längre och utveckla mer komplexa smaker och aromer.