Brioche

Brioche är en smak och doft som kan förekomma i vissa typer av vin, särskilt mousserande viner. Det beskrivs som en mjuk, gräddig och lätt smörig ton som påminner om nybakat briochebröd. Detta kan komma från användningen av ekfat under vinframställningen.

Frågor och svar om Brioche i vin-sammanhang:

Vilka typer av vin kan ha en brioche-ton?

Brioche-tonen är vanligtvis associerad med mousserande viner, särskilt u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/regioner/frankrike/champagne/u0022u003echampagneu003c/au003e. Men det kan också förekomma i andra typer av viner som har lagrats på ekfat.

Kan man känna brioche-tonen i doften eller smaken av vinet?

Brioche-tonen kan kännas både i doften och smaken av vinet. Det är ofta en subtil och mjuk smak som bidrar till en komplex smakprofil.

Kan man göra brioche-tonen på annat sätt än att använda ekfat?

Nej, brioche-tonen kommer vanligtvis från användningen av ekfat under vinframställningen. Men vissa producenter kan använda tekniker som autolys, vilket innebär att jästfällning får stanna i kontakt med vinet under en viss tid för att ge en liknande smakprofil.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.