Brioche är en smak och doft som kan förekomma i vissa typer av vin, särskilt mousserande viner. Det beskrivs som en mjuk, gräddig och lätt smörig ton som påminner om nybakat briochebröd. Detta kan komma från användningen av ekfat under vinframställningen.
Brioche
Frågor och Svar
Brioche-tonen är vanligtvis associerad med mousserande viner, särskilt champagne. Men det kan också förekomma i andra typer av viner som har lagrats på ekfat.
Brioche-tonen kan kännas både i doften och smaken av vinet. Det är ofta en subtil och mjuk smak som bidrar till en komplex smakprofil.
Nej, brioche-tonen kommer vanligtvis från användningen av ekfat under vinframställningen. Men vissa producenter kan använda tekniker som autolys, vilket innebär att jästfällning får stanna i kontakt med vinet under en viss tid för att ge en liknande smakprofil.
Vill du ha vårt nyhetsbrev?
Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.
Fler artiklar
Experten tipsar: Rött vin till laxExperten tipsar: Vin till laxExperten tipsar: Rött vin till fiskTips på rött vin till oxfiléExperten tipsar: Vin till räkor och skaldjurPerfekt vin till din pastaExperten tipsar: Vin till skaldjurDe bästa vita vinerna när risotto står på menynExperten tipsar: vin till lammVin till fisk: en nybörjarguide
Naturvin – vad vill vi veta?När skördar man vindruvor?Allt du behöver veta om vitt vins hållbarhetBrunello di Montalcino – Toscanas stolthetExakt vad är ett DOCG-vin från Italien?Jura har aldrig varit så trendigt som det är idag!Champagne i tid och otid – dock vid rätt temperaturKalorisnålt vitt vin för gemene manVad är skillnaden mellan Gamla och Nya Världens viner?Hur många kalorier innehåller rosévin?
Vill du börja med att samla på viner?Är du nybörjare på vin?Så tillverkas vin (steg för steg)Vinprovning hemma – tips och ideérAmarone: vilka druvor används i det berömda italienska vinet ?Åh nej, nu gick korken av!Vad är egentligen terroir?Läs allt om Chianti Classico – ett vinområde i hjärtat av ToscanaSå blandar du den perfekta sangrianVad är Brut Champagne?
Moscato d’Asti & goda vintips!Fiffigt tips: Sätt en sked i champagnen!Har du fått kork i vinet?Makalös mat att äta till AmaroneExperten tipsar: Olika sorter av torrt vitt vinFinns det ett perfekt vin att servera till hummer?Utmärkta vintips till asiatisk matVarför är Bourgogneviner så speciella?Vintips till indisk matDe bästa rödvinssorterna till rödvinssås