Corvina är en medelfyllig rödvinsdruva med låg tannin och medelhög syra. Den kännetecknas vanligtvis av sin sura körsbärssmak och mandel-noter. Corvina-viner tenderar att ha ljusröd färg och ljusare struktur. Druvans tjocka skal är perfekt för att skydda den mot torka.
Ursprung av Corvina druva
Denna druvsort är av italienskt ursprung och planteras i allmänhet i nordöstra Italien. I den Nya Världen kan vi hitta den i mindre kvantiteter i vinodlingsområden i länder som Australien och Argentina.
Corvina har ofta förväxlats med Corvinone-druvan, eftersom man länge trodde att den var en klon av den, men enligt DNA-test är de två helt olika druvor. Det man däremot bevisade är att Corvina delar DNA med druvan Rondinella del Veneto.
Under vinstockarnas tillväxt producerar de första skotten inte frukt. Corvina är en senmognad druva. Corvina är tillsammans med Rondinella en viktig blå druva för produktion av Valpolicella-viner, DOC- och DOCG-viner. Denna druvsort finns också i Amarone- och Bardolino-viner, medan 100 % Corvina-viner tillverkas under titeln IGT (Indicazione Geografica Tipica).
Vad man ska äta med Corvina-viner
Perfekt med italiensk mat: Vi tänker på antipasti, bruschetta eller en porcini-svampsoppa. Det passar också mycket bra med kycklinglever eller ett par stekta fläskkotletter.
För tips om vingårdar att besöka som gör bra Corvina, vänligen läs mer på vinturism sidan Winetourism.com.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok