Hem » Vin Skola » Sida 27

Vin Skola

Att dricka vin är en njutning. För att säkerställa dess njutning bör man ta hänsyn till vissa viktiga saker som hjälper en att säkerställa kvaliteten på vinet. I vår vinskola listar vi förklaringar och guidning till olika ämnen inom vinkulturen. Vi lär dig att både sabrera en Champagne och öppna den på vanligt sätt.

Vilka är de 5 grundläggande egenskaperna i vin?
Man brukar tala om 5 vin profilerna som definierar vinets egenskaper: sötma, syra, sträva/beska (tanniner), alkoholhalt och kropp.
Är vin hälsosamt?
Man konstaterar att måttliga mängder rött vin anses vara hjärthälsosamt. Både alkoholen (precis!) och vissa ämnen i rött vin, så kallade antioxidanter kan hjälpa till att förebygga hjärt/kärl-sjukdomar, alltså de tillstånd som leder till hjärtinfarkt.
Vad är tanniner?
Har du någonsin ätit tuggat på fröna inuti en druva? De är ganska beska i munnen tack vare tanninerna i dessa druvkärnor. Tanniner finns alltså i druvor, men också i skal och stjälkar och mildare tanniner som finns även i de ekfat som vinet lagras i. Vita viner har i allmänhet inte lika höga värden när det gäller tanniner.
Är det mycket socker vin?
I genomsnitt brukar man säga att det i stilla viner, från torra till söta, finns mellan 0 till 45+ gram per liter och i mousserande viner, från torra till supersöta finns mellan 0 till 50 gram per liter. Men du kan kolla varje gång, för alla viner ska numera ha en noterad sockerhalt på Systembolagets hemsida.
Hur många kalorier är det i ett glas rött vin?
Beroende på hur sött det är, innehåller ett genomsnittligt vinglas på 175 ml cirka 150 kalorier. Torra röda viner innehåller minst mängd socker men flest kalorier eftersom alkohol innehåller 3 gånger fler kalorier per gram än vad socker gör.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.