Hur öppnar man en flaska vin på rätt sätt?

Egentligen är det enda målet att dra ur korken, men detta måste ske utan att den går sönder eller skadas. Det bästa sättet att undvika detta är att göra rätt med korkskruven från början. Det kanske inte känns så viktigt, men om man sätter i skruven i mitten och håller den rak kommer korken att dras upp med lätthet.

Råd för att öppna vinflaskan:

  • Skär av folien.
  • Sätt i skruven i mitten av korken och håll den rak när du skruvar.
  • Vrid korkskruven 6 halva varv.
  • Dra långsamt ut korken.
  • Torka bort eventuella kristaller eller sediment med en servett.
  • Använd en korkskruv med hävarm.

Om skruven inte är centrerad går det inte att dra korken rakt upp och den kommer antagligen att fastna i flaskhalsen. Detta kan göra att den går sönder och antingen lämna kvar en bit av korken i flaskhalsen eller smulas sönder så att korkbitar hamnar i vinet.

Utöver att skruva i korkens mitt, bör man aldrig skruva så långt att skruven gör sönder botten av korken, då detta kan göra att det kommer korkbitar i vinet. Om man använder en korkskruv med vinge eller hävarm kan man undvika dessa problem.

Om du får problem med att få ut korken eller en smular sig och hamnar i vinet så kan du filtrera vinet eller få bort sediment med en silduk eller ett kaffefilter genom att använda två olika sätt.

Du an använda en silduk och fästa den runt öppningen på vinflaskan med ett gummiband, häll sedan upp vinet i en decanter vilket är allra bäst. Eller så kan du använda ett kaffefilter av oblekt papper och göra likadant som med silduken genom att fästa ett gummiband kring flaskhalsen eller lägg in filterpapperet direkt i vinglaset och häll upp vinet.

Här finns mer att läsa om att öppna vin på ett smart sätt: 

Carpi Lambrusco di Modena

Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.

Artikelnummer: 2694

Typ: Rött Vin

Producent:Grönt

Land: Emilia Romagna (Grädde)

Alkohol:9,5 %

Pris:79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna