Hem » Vin & Mat » Läcker laxburgare, potatiskaka och fetaosttzatziki med ett härligt bourgognevin

Läcker laxburgare, potatiskaka och fetaosttzatziki med ett härligt bourgognevin

Nu när det börjar lacka mot jul – tycker inte du att vi ska skämma bort oss och unna oss något riktigt gått varenda dag fram till julafton? Gärna lättlagat som den här tuffa laxburgaren med potatiskaka som blir farligt god tillsammans med krämig fetaosttzatziki. Veckans vintips är ett bourgognevin. Toppengott till laxburgaren!

Fetaosttzatziki

  • Skär en halv gurka och ett halvt grönt äpple i mycket små kuber.
  • Mixa 100 g fetaost och 4 msk grekisk yoghurt tillsammans med lite honung, fransk senap och lite salt.
  • Lägg i gurka och äpple och rör om.

burgerPotatiskaka

Potatispannkakor i motsats till raggmunkar, där smeten är slät eftersom kakorna görs på mos. De ska vara ganska tunna.

  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • en nypa salt
  • 2 dl potatismos
  1. Koka 4-5 mindre potatisar och mosa.
  2. Vispa ägg och vetemjöl till en slät tjock smet.
  3. Blanda i mjölken lite i taget och vispa smeten under tiden.
  4. Krydda med lite salt
  5. Blanda till sist i moset.
  6. Ställ in potatisblandningen i kylskåpet c:a 10 minuter.
  7. Lägg in lite smör i en stekpanna och lägg smeten i rostfria stek/kakformar så potatiskakorna blir jämt runda.
  8. Stek i några minuter på varje sida.

Laxburgare (4 st)

  • 600 g färsk lax
  • ½ gul lök
  • 1 ägg
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • salt och svartpeppar
  1. macheVi använder en hamburgerpress för att forma burgaren.
  2. Finhacka en halv lök.
  3. Blanda smulad färsk lax, citronsaft och ska, lök med ägget samt salt och svartpeppar i en matberedare.
  4. Forma 4 jämnstora biffar och fyll pressen.
  5. Stek i i stekpannan i ca 3 minuter på varje sida.

Servera

Lägg lite machésallad på en tallrik. Lägg en potatiskaka, en laxburgare, några skedar tzatziki och avsluta med en potatiskaka.

saintvVintips: Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires , 2014

  • Område: Bourgogne, Mâconnais, AOP Saint-Veran
  • Druva: Chardonnay
  • Producent: Joseph Deshaires (Château de Beauregard)
  • Art nr: 5602
  • Pris: 139 kr

Sagt om tidigare årgångar:

”En bourgogne, visst, men inte från stundtals svindyra norra delen.

Istället hämtar vi vinet från Mâconnais, i mitten ungefär, ett ganska okänt område, eller snarare: underskattat. Men den som söker… hittar ett riktigt skönt vitt vin på Chardonnay med massor av frukt, citrustoner, det är friskt, örtigt med mineral och en smula fat. Gott och balanserat helt enkelt och till en god fiskgryta med saffran och skaldjur är det… ja, enastående.”  Världens Viner

”8/10. Rent, friskt och attraktivt med lätta smör- och ektoner.” Allt om Mat

Kritikerrosat, torrt bourgognevin från anrika vingården Joseph Deshaires som ligger i Mâconnais-regionen i södra Bourgogne. Detta är ett välgjort, härligt och fräscht vitt vin i äkta burgundisk stil och som kommer från de skickligaste vinmakarna i distriktet, ett mycket fruktigt vin med finess! Vinet bjuder på en nyanserad smakrikedom med mångfacetterad doft av päron och persika med vita blommor.

Detta vin blir snabbt en favorit. Välbalanserat och mineraliska toner av ek ger en bred och rund eftersmak. Stringent och generöst vin med god tappning precis som ett bourgognevin ska vara, harmoniskt och fylligt. Detta ungdomliga vin är ett bra köp som även kan lagras något år eller två och utveckla smaken ännu mer.

Vingården med 40 hektar vinodlingar, där 20 ha är avsedda för Poilly-Fuissé, 7 ha för appellationen Saint-Véran och 8 ha för Fleurie och Moulin-à-ven, etablerades 1854 och ägs av familjen Deshaires som har vintraditioner i området sedan 500 år tillbaka.

Frågor och svar:

Vad är receptet på fetaosttzatziki?

Skär en halv gurka och ett halvt grönt äpple i mycket små kuber. Mixa 100 g fetaost och 4 msk grekisk yoghurt tillsammans med lite honung, fransk senap och lite salt. Lägg i gurka och äpple och rör om.

Hur gör man potatiskaka?

Koka 4-5 mindre potatisar och mosa. Vispa ägg och vetemjöl till en slät tjock smet. Blanda i mjölken lite i taget och vispa smeten under tiden. Krydda med lite salt. Blanda till sist i moset. Ställ in potatisblandningen i kylskåpet c:a 10 minuter. Lägg in lite smör i en stekpanna och lägg smeten i rostfria stek/kakformar så potatiskakorna blir jämt runda. Stek i några minuter på varje sida.

Vad är receptet på laxburgare?

Vi använder en hamburgerpress för att forma burgaren. Finhacka en halv lök. Blanda smulad färsk lax, citronsaft och ska, lök med ägget samt salt och svartpeppar i en matberedare. Forma 4 jämnstora biffar och fyll pressen. Stek i i stekpannan i ca 3 minuter på varje sida.

Vad är veckans vintips?

Veckans vintips är ett bourgognevin, Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires, 2014.

Vilken druva används i veckans vintips?

Chardonnay används i veckans vintips, Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires, 2014.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.