En god vit Bourgogne och läckra smörstekta sjötungsfiléer i fransk Sauce Tomate

En av årets stora vintrender är utan tvekan de vita Bourgognevinerna som kommit stort och väckt intresse vinvärlden över. Många gånger får vi också höra de bästa vinerna kommer med en väl tilltagen prislapp. En god nyhet är att det inte är sant!  Det finns riktigt goda Bourgogneviner som är mycket prisvärda och Saint-Véran Réserve är ett bra exempel.

Här är ett kritikerrosat torrt Bourgognevin från den 500 år gamla och anrika vingården Deshaires i hjärtat av byn Fuissé omgiven av grönskan i södra Bourgogne. Saint-Véran är ett välgjort, härligt och fräscht vitt vin i äkta burgundisk stil, ett mycket fruktigt och elegant vin! Här märks en elegant och nyanserad smakrikedom med tydliga inslag av päron och persika med vita blommor som Acacia.  Detta vin är både välbalanserat med härliga nötiga dofter av fat och mineral och en rund och trevlig bred eftersmak. Stringent och generöst vin av ny årgång med god tappning precis som ett Bourgognevin ska vara, runt och fylligt.

  • Område: Bourgogne, Mâconnais,  AOC Saint-Veran
  • Druva: Chardonnay
  • Producent: Joseph Deshaires (Château de Beauregard)
  • Art nr: 5602
  • Pris: 139 kr

Grillad Sjötunga med Sauce Tomate

Smörstekta sjötungsfiléer med en Sauce Tomate, som är en av det franska kökets grundsåser, en buljongbaserad sås med lök och härliga örtkryddor. Du kan göra tomatsåsen på hela eller krossade tomater på burk, men godast blir det om du gör såsen själv av färska tomater som du kokar upp i vatten i några minuter, låter svalna och drar av skalet på.  I receptet har vi tagit en burk krossade italienska tomater.  Börja med tomatsåsen, fisken steker du sen snabbt!

Du behöver

  • 1 stor sjötungsfilé per man
  • 1 burk krossade tomater
  • ½  grönsaksbuljongtärning
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 bit rotselleri
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • en nya socker
  • två nypor salt
  • några tag med pepparkvarnen
  • färska eller torkade örtkryddor som Herb de Provence eller blanda själv av timjan, rosmarin, persiljestjälkar etc.
  • 1 lagerblad

Skala och finhacka vitlök, lök, rotselleri och fräs i olivolja i en stor kastrull under omrörning till löken fått glans.

Tillsätt tomater och 1 dl vatten.

Rör i tomatpuré, lägg i en halv buljongtärning lägg i lagerbladet och krydda med örtkryddorna, socker, salt och peppar.

Koka allt på låg värme i en halvtimme och lägg i vinägern mot slutet.

Håll sedan såsen varm medan du steker filéerna.

Sjötungan

Gnid in filéerna med lite rapsolja och citron och stek i skirat i några minuter på varje sida. Du kan även grilla i grillpanna tills filén släpper benet. Då är de klara!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •