Hem » Ekologiskt viner » Vinproducenter måste tänka utanför boxen

Vinproducenter måste tänka utanför boxen

Hitta nya druvor eller varför inte återuppväcka gamla godingar för att bättre kunna anpassa sig till varmare temperaturer? Vinproducenter måste börja planera att plantera mindre kända druvsorter, föreslår en studie av Harvard University som publicerades i tidningen Nature Climate Change den 2 januari.

Men förändringar är tufft för en traditionell bransch som vinbranschen. Det man menar är att om vingårdarna kan motverka några av effekterna av klimatförändringar genom att plantera mindre kända druvsorter för att få en större mångfald av druvor, så kan anpassa sig till olika klimat.   

Flera kända vinproducenter, som bland annat Miguel Torres, har i flera av de länder där man har vingårdar, redan provat detta med framgång genom att ge gamla “bortglömda” druvor en revival.

Även konsumenten tittar för snett

”Jag vill ha en flaska Pinot Noir” eller ”Jag vill ha en flaska Cabernet” – även konsumenterna är för druvfokuserade, menar forskarna.

Den gamla världen har en stor variation av druvor och det finns över 1000 tusen sorter där faktiskt flera druvsorter bättre är anpassade till hetare klimat och har högre torktolerans än de druvor som man helst använder idag. Det visar sig nämligen att det främst är endast 12 druvsorter som idag utgör över 80% av vinmarknaden i många länder.

Det är inte bara i Europa som vi är traditionella när det gäller att tänka nytt om druvor. Endast 12 sorter står för mer än 80 procent av de druvor som odlas i Australien och tittar vi på Kina så är 75 procent av alla druvor som odlas där Cabernet Sauvignon!

För att kunna parera och förbereda sig bättre i klimatförändringen bör man studera olika druvsorter och se hur de reagerar. Men tyvärr är det svårt att övertyga vinproducenter att prova olika druvsorter. Producenterna verkar vara alldeles för traditionella och i många regionala vill man bara ”göra som man alltid har gjort” och odla de druvor som man alltid odlat. Till exempel kan bara tre sorter druvor märkas som Champagne eller fyra för Bourgogne. Orsaken hänger ofta ihop med begreppet terroir och med tanke på ett vins säregna smaker och dofter. Men använder man endast traditionella eller befintliga druvvor på en specifik jordmån,  så lämnar det väldigt lite utrymme för förändring – och förstås även för lite utrymme för ny kunskap.

Detta är ett verkligt framtidsproblem i Europa men även i övriga världen för om en vinproducent erkänner att han drabbas av klimatförändringar, ja, då måste han ju även erkänna att hans terroir därmed förändras. Men tyvärr finns det ännu inte mycket intresse för att diskutera olika druvsorter.

Vilka resurser finns?

Det finns ett forskningsregister hos INRAs Domaine de Vassal som studerar druvornas mångfald och här finns också en kunskap om hur man odlar olika sorter. Så visst är detta någonting som kommer att komma i framtiden. Det står klart att man behöver utnyttja denna mångfald på ett kreativare sätt än vad man gör idag, oavsett man vill förändra och prova nytt. Då har Europa ett fantastiskt utgångsläge med sin mer än 1 000 registrerade druvsorter att välja mellan. Men det handlar också om restriktioner, regelverk och ekonomi som tvingar odlarna att gång efter gång fokusera på en handfull druvsorter.

Ju mer man är låst vid att man behöver växa och expandera, få ekonomin att gå runt, desto svårare är det att anpassa sig till klimatförändringen och investera i en nyutveckling.

Det står klart att vi alla, producenter och konsumenter, måste börja tänka på en mer varierad mångfald när det gäller druvor. En spännande utveckling, eller hur?

Här kan du läsa lite mer om vin och ekologi:

Frågor och svar:

Varför måste vinproducenter tänka utanför boxen?

För att kunna anpassa sig till varmare temperaturer och motverka effekterna av klimatförändringar genom att plantera mindre kända druvsorter för att få en större mångfald av druvor.

Vad föreslår en studie av Harvard University?

Att vinproducenter bör plantera mindre kända druvsorter för att bättre kunna anpassa sig till varmare temperaturer.

Vilka vinproducenter har redan provat att ge gamla “bortglömda” druvor en revival?

Bland annat Miguel Torres.

Varför är det svårt att övertyga vinproducenter att prova olika druvsorter?

Producenterna verkar vara alldeles för traditionella och i många regionala vill man bara ”göra som man alltid har gjort” och odla de druvor som man alltid odlat.

Vad behöver vinproducenter utnyttja på ett kreativare sätt?

Druvornas mångfald, oavsett om man vill förändra och prova nytt. Europa har mer än 1 000 registrerade druvsorter att välja mellan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.