Hem » Vin Skola » Vinodling i kallt klimat? En utmaning!

Vinodling i kallt klimat? En utmaning!

I USA har man sedan flera år ett årligt evenemang Cold Climate Grape Conference. Här träffas vinodlare och producenter för att diskutera olika lösningar och utbyta idéer när det gäller att tackla klimatförändringarna. Som vi ju alla vet har i synnerhet USA drabbats av mycket snö och kyliga vintrar de senaste åren – det har varit en tuff sits för vinindustrin.

Frågor som vilka druvor trivs bra och klarar ogästvänliga förhållanden, mognad av druvor och hur gör man för att marknadsföra vin som växer i kalla klimat har varit på agendan i år. Finns det fördelar? Vilka är nackdelarna? Och visst finns det strapatser.

Vi tar ett exempel – Minnesota.

Under 2013-14 drabbades vinmakare och vinodlare i Minnesota hårt av det kyliga klimatet men också av cykloner. Många vinmakare har lidit på grund av mycket små skördar och därtill minskad försäljning. Har man mer än 50 dagar, det är nästan 3 månader, en temperatur under noll, så kollapsar vinstockarna och framförallt så fryser och faller knopparna på rankan.

Man har funnit att två ryska röda druvor, Baltica och Valiant, verkar klara klimatet med en överlevnadsgrad på omkring 30%. Andra röda druvor som på samma överlevnadsnivå klarar bitigt väder är den röda Frontenac och den vita Frontenac Blanc samt druvan La Crescent. Man kan då jämföra med en tidigare primär avkastning som låg på mellan 90-95%. Detta är alltså skillnaden på bara några år.

Hur jobbar man då i Minnesota för att klara dessa tuffa utmaningar? Man måste leva med den given som naturen delar ut. Man söker, provar och testar, och testar igen. Det handlar om anpassning.

Location

Odlingsplatsen är avgörande. Man har endast marginell plats för vin och väljer framförallt höjder, torra områden, magrare jordar som inte är för bördiga och norra sluttningar.

Hybrider

Man har funnit att en del hybriddruvor tål ett kallare klimat, framför allt hybrider med mycket socker och syra men låga på tanniner. Att blanda i lättare druvor kan få ner syran. I Minnesota pratar man varmt om en nyare hybrid, den bäriga Petite Pearl, som verkar ha en stor potential och som exempelvis har visat sig fungera mycket bra i en blandning med Marquette. Druvan Marquette skapades 2006 av University of Minnesota och är en premium druva.

Fördelar

Besprutning och bekämpning av skador behövs mindre i ett kallt klimat, så stockar och druvor besprutas helt enkelt mindre, ett faktum som många konsumenter tycker om.

Frågor och svar:

Vad är Cold Climate Grape Conference och vad diskuteras där?

Cold Climate Grape Conference är ett årligt evenemang där vinodlare och producenter träffas för att diskutera olika lösningar och utbyta idéer när det gäller att tackla klimatförändringarna. Diskussionerna handlar om vilka druvor som trivs bra och klarar ogästvänliga förhållanden, mognad av druvor och hur man gör för att marknadsföra vin som växer i kalla klimat.

Vilka druvor trivs bra och klarar kalla klimat?

Två ryska röda druvor, Baltica och Valiant, verkar klara klimatet med en överlevnadsgrad på omkring 30%. Andra röda druvor som på samma överlevnadsnivå klarar bitigt väder är den röda Frontenac och den vita Frontenac Blanc samt druvan La Crescent. En nyare hybrid, den bäriga Petite Pearl, verkar också ha stor potential.

Vilka är nackdelarna med att odla vin i kalla klimat?

Vinmakare och vinodlare kan drabbas hårt av det kyliga klimatet och cykloner, vilket kan leda till små skördar och minskad försäljning. Om temperaturen är under noll i mer än 50 dagar kan vinstockarna kollapsa och knopparna på rankan frysa och falla.

Hur jobbar man i Minnesota för att klara utmaningarna med att odla vin i kallt klimat?

Man söker, provar och testar olika druvor och odlingsplatser för att hitta de som klarar klimatet bäst. Man väljer höjder, torra områden, magrare jordar som inte är för bördiga och norra sluttningar. Man använder också hybriddruvor som tål kallare klimat och behöver mindre besprutning och bekämpning av skador.

Finns det fördelar med att odla vin i kallt klimat?

Besprutning och bekämpning av skador behövs mindre i ett kallt klimat, så stockar och druvor besprutas helt enkelt mindre, vilket många konsumenter tycker om.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.