Hem » Ekologiskt viner » Vinexpo 2017 tar upp frågan om klimatförändringar

Vinexpo 2017 tar upp frågan om klimatförändringar

Hur kan den globala vinindustrin tackla utmaningarna och frågorna om klimatförändringar?

Det var en av frågorna som behandlades på Vinexpo 2017 i Bordeaux i helgen. Det var också temat för tidningen Wine Spectators debatt med några av de tunganamnen inom internationell vinindustri. I debatten deltog bland andra Miguel Torres, ägare till Spaniens största vinföretag Bodegas Torres, Harvardprofessorn John Holdren samt ägarna från Gaja Winery och Hall Wines i Napa.

För det första är det mycket intressant att ett så stort årligt evenemang som Vinexpo tar upp klimatfrågan. Det bevisar att de snabba klimatförändringar som drabbat vinindustrin, i alla fall i Europa, blir en stor fråga, när man pendlat mellan regn- och hagelstormar och torra bränder som ödelagt vingårdar. Det är självklart att klimatfrågan måste sättas i fokus.

Prof John Holdren

Professor John Holdren sticker som vanligt ut hakan rejält när det gäller miljöfrågan. Han konstaterar att alla vinproducenter aktivt måste ta tag i saken och engagera sig, investera pengar i ny teknologi, minska utsläppen av växthusgaser, inte enbart för att rädda planeten, utan faktiskt för att rädda själva vingårdarna. Detta är den krassa sanningen, menar han och han sa vidare att det är endast en gynnsam miljö – kan och ska – ligga till grund för morgondagens framgångsrika vingårdar, såväl som för en sund ekonomi. Det är en myt att vi måste välja mellan ekonomi och miljö, sa John Holdren.

Vad har vi att se fram emot när det gäller klimatet?

Klimatet är en utmaning för vinproducenter som kan förvänta sig ett allt värre klimat. Längre och varmare klimat med högre temperaturer, värmeböljor innebär perioder av torka kommer oftare. Däremellan kraftiga skyfall och hagelstormar gynnar en ökning av skadedjur.

Miguel Torres – @Vinjournalen

En annan miljökämpe inom vinindustrin är utan tvekan Miguel Torres som också deltog i debatten. Miguel Torres är känd för att alltid prova nya grepp, en modig man som fått mängder av internationella utmärkelser, både för sina viner men också för att våga bryta konventioner.

Den internationella vinvärlden behöver en enad strategi som fungerar i framtiden, menar Torres. Man behöver investera i nya metoder för att klara framtida klimatförändringar. Torres Bodegas lägger idag 11% av vinsten i företaget på att minska exempelvis CO2-utsläpp och man har ett mål att komma upp till 30% utsläppsminskning till år 2020.

Men vinindustrin måste arbeta hand i hand med andra industrisektorer. Miguel Torres menar att vi måste fokusera på nödvändigheten av att dra ner på köttkonsumtionen som är en viktig klimatförstörare. Enligt en brittisk studie står hela köttindustrin för 14,5% av de globala utsläppen av växthusgaser. Det är högre än de direkta utsläppen från den internationella transportsektorn. Miguel Torres avslutade med att säga att han idag äter mera linser och mindre kött.

Lyssna på ett korta intervjuer med bland andra vad professor John Holdren och Miguel Torres på Vinexpo 2017:

Frågor och svar:

Vad var temat för Wine Spectators debatt på Vinexpo 2017?

Temat var klimatförändringar och dess påverkan på vinindustrin.

Vilka var några av de deltagande personerna i debatten?

Deltagarna inkluderade Miguel Torres, ägare till Bodegas Torres, Harvardprofessorn John Holdren, samt ägarna från Gaja Winery och Hall Wines i Napa.

Vad var professor John Holdrens syn på klimatförändringar och vinindustrin?

Han menade att vinproducenter måste ta tag i saken och engagera sig, investera pengar i ny teknologi, minska utsläppen av växthusgaser, inte enbart för att rädda planeten, utan faktiskt för att rädda själva vingårdarna.

Vad är några av de utmaningar som vinproducenter kan förvänta sig på grund av klimatförändringar?

Längre och varmare klimat med högre temperaturer, värmeböljor innebär perioder av torka kommer oftare. Däremellan kraftiga skyfall och hagelstormar gynnar en ökning av skadedjur.

Vad föreslog Miguel Torres som en del av lösningen på klimatförändringar inom vinindustrin?

Han menade att vinindustrin måste arbeta hand i hand med andra industrisektorer och fokusera på nödvändigheten av att dra ner på köttkonsumtionen som är en viktig klimatförstörare.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Glöet White Sparkling Glögg
Glöet White Sparkling Glögg
Pris:108 :-
Artikel nr:7740401
Smak kardemumma, vanilj, röda äpplen, granatäpple, kryddig, kryddnejlika
Arom kardemumma, kryddig, kryddnejlika, röda äpplen, vanilj, granatäpple
Färg gul
Mat som passar
sällskapsdryck
Mer information
SortimentBeställning sortimentetAlkohol11 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.