Hem » Vin Tester » Vinets färg viktigt för smakupplevelsen

Vinets färg viktigt för smakupplevelsen

Rött, vitt och rosa är de klassiska färgerna man tänker på när man talar om vin. I verkligheten ser det dock annorlunda ut – vitt vin kan gå åt ett grönt, gult eller orange håll, rödviner kan vara främst bruna eller lila och det finns hela 21 nyanser av rosévin enligt nya undersökningar. De olika nyanserna inom en viss vingrupp kan föreslå en del om vinets smak och karaktär som inte alltid stämmer. Bland annat tänker många automatiskt att:

  • Ju mörkare rödvin, desto skarpare och murrigare smak
  • Mörkare gula vita viner har en sötare smak
  • Ekfatslagring ger en gulare färg

Vinmakare har i alla tider använt sig av olika metoder för att manipulera färgen. Vid länge kontakt med druvskalen kan till exempel ett vitt vin bli nästan orange, därav den relativt nya termen ”orangea viner”. Även olika temperaturer, pH-värden och jäsningsprocesser kan göra viner ljusare eller mörkare beroende på vilken effekt man är ute efter. Den allra vanligaste orsaken till att ett vin har just den färgen det har är dock den specifika druvblandningen som används i vinet. Färgen på ett rosévin är exempelvis enkelt att ändra genom att man använder sig av en specifik mängd röda och vita druvor.

En del av dessa färgförändrande processer är medvetna aktioner från producentens sida, medan andra sker naturligt utan någon särskild avsikt. Enligt forskning är färgen den största avgörande faktorn för hur ett vin upplevs, näst efter smak och doft. Det finns mycket forskning inom området, och det är föga förvånande att vinmakarna lägger stor vikt vid att få till den perfekta nyansen.

Frågor och svar:

Vilka är de klassiska färgerna man tänker på när man talar om vin?

Rött, vitt och rosa.

Hur många nyanser av rosévin finns det enligt nya undersökningar?

Det finns hela 21 nyanser av rosévin enligt nya undersökningar.

Kan färgen på ett vin ge en indikation om dess smak och karaktär?

Ja, färgen på ett vin kan ge en indikation om dess smak och karaktär, men det stämmer inte alltid.

Vad är den vanligaste orsaken till att ett vin har en viss färg?

Den vanligaste orsaken till att ett vin har en viss färg är den specifika druvblandningen som används i vinet.

Vilken faktor är den största avgörande faktorn för hur ett vin upplevs, näst efter smak och doft?

Enligt forskning är färgen den största avgörande faktorn för hur ett vin upplevs, näst efter smak och doft.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Auslese 2021
Dr. Hermann Erdener Treppchen Riesling Auslese 2021
Pris:299 :-
Artikel nr:9311801
Smak fruktig, honung, persika, gula päron, citron, ananas, petroleum
Arom ananas, citron, honung, persika, petroleum, gula päron, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
asiatiskt
fisk
kryddstarkt
skaldjur
Mer information
SortimentTillfälligt sortimentetÅrgång2021DruvorRieslingAlkohol7.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.