Varför spritförstärks sherry?
Eftersom alkohol läggs till under jäsningsprocessen förstör det jästen och lämnar kvar en del av sockret. Det gör att både sockerhalten och alkoholhalten i vinet ökar. En del sherrysorter har så mycket som 22% alkohol.
Så här får du ut det mesta av din sherry:
- Förvara alltid oöppnade flaskor svalt och mörkt.
- Sherry behöver inte lagras, men det kan förvaras i flera år utan att förlora smak.
- När man väl öppnar en flaska ska den dock konsumeras snart. Fino-viner samma dag, PX-blandningar kan vara okej i upp till några månader.
Vinmakarna förstärkte ursprungligen vinerna som ett sätt att konservera dem. På den tiden kunde vinerna tillbringa månader till havs, på väg till andra delar av världen. Tillägget av alkohol gjorde att vinerna inte blev dåliga under resan.
Trots att dagens vinmakare har bättre metoder för att bevara sina sherryviner, används förstärkningsprocessen fortfarande med brandy eller annan sprit. Idag används tilläggen för att ge mer smak och högre alkoholhalt. Vinerna håller nu på att göra en comeback, efter åratal av sjunkande popularitet.
Frågor och svar:
Varför tillsätter man alkohol under jäsningsprocessen när man gör sherry?
Varför behöver man förvara oöppnade sherryflaskor svalt och mörkt?
Hur länge kan man förvara en öppnad flaska PX-blandning?
Varför använde man ursprungligen förstärkningsprocessen när man gjorde sherryvin?
Varför används fortfarande förstärkningsprocessen idag när man gör sherryvin?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Mousserande viner från alla världens hörn
- Röda viner från Italien
- Röda viner från Amarone della Valpolicella