Hem » Vin Fakta » Vad är egentligen en hybriddruva?

Vad är egentligen en hybriddruva?

Många ser hybriden som en modern druva. Hybriddruvor är druvsorter som är en korsning mellan två eller flera vitisarter och inte en korsning mellan druvsorter av samma art. Redan tidigt började man utveckla hybrider för att se om man kunde framställa en druva som exempelvis är klimattålig eller som har motståndskraft mot olika skadedjur som angriper vinrankan, exempelvis mot olika svampsjukdomar, mjöldagg eller vinlöss. En del universitet har blivit duktiga på att framställa druvor som blivit populära hos vinmakare. Man har skapat tusentals nya sorter men många hybridsorter har svårt att klara konkurrensen av sina förfäder, vitis vinifera druvorna, när det handlar om smakpreferenser, så många används helt enkelt inte alls – eller är inte ens tillåtna – för vinproduktion.

Många gånger kan man få höra om druvor som man inte alls känner igen. Någon kanske pratar om Regent eller Rondo och man pratar om franska och amerikanske hybrider. Här är några av de vanligaste hybriderna som används i kommersiell odling idag.

Frontenac

En skapelse av universitet Minnesota. Frontenac släpptes 1996 och kommer ur en annan hybriddriva Landot 4511 som användes framförallt för druvans stora motståndskraft mot köld. Frontanac Gris, den vita druvan, introducerades 2012 i Minnesota och Kanada. Frontanac är en populär druva för framställning av röda viner och rosé men också för starkvin som exemelvis portvin.

Regent

Regent är en utbredd druva i både Nordamerika, Tyskland och Belgien. Denna hybrid framställdes genom att korsa flera druvsorter som Diana, Silvaner och Müller-Thurgau med hybriden Chambourcin redan 1967. En motståndskraftig druva som har vuxit i popularitet de senaste decennierna.

Baco Noir

En röd druvhybrid av Folles Blanche och en annan okänd amerikansk druva. Redan 1951 kom den här druvan till Nordamerika och Kanada. Den odlas idag bland annat i Ontario, New York, Michigan, Pennsylvania och Oregon. Den har kallats en av Oregons bästa röda druvor genom tiderna.

Noiret

Används för att göra röda viner och fick sin druvrelease på Cornell University i New York så sent som 2006, även om man redan experimenterade med druvan på 70-talet. En korsning mellan två hybrider NY65.0467.08 och Steuben. Noiret har en arom som är typisk för röda hybriddruvor och vinet får en djupt röd färg med peppriga och bäriga smaker och fina tanniner.

Vidal Blanc

En annan tuff druva från Cornell University och en vit, mycket produktiv druva som växer fint under moderata klimatförhållanden och visat sig motståndskraftig mot kyla. Druvan har goda smakkvaliteter och används framförallt av vingårdar i New York State. Hybrid mellan vitis vinifiera sorten från Toscana, Trebbiano och en annan hybrid Rayon d’Or.

Rondo

En blå druva som kan användas till rött och rosé framförallt i norra Europa. Skapades 1964 i Tjeckoslovakien genom att korsa hybriden Zarya Severa och den österrikiska druvan St. Laurent. Denna druva har visat sig vara mycket motståndskraftig mot både frost och mjöldagg. Rondo odlas bland annat i Tyskland och Skandinavien och är en tillåten druvsort för kommersiell odling i Sverige. Används för att framställa rosévin av Kullahalvöns vingård.

Frågor och svar:

Vad är en hybriddruva?

En hybriddruva är en druvsort som är en korsning mellan två eller flera vitisarter och inte en korsning mellan druvsorter av samma art.

Varför utvecklades hybriddruvor?

Hybrider utvecklades för att framställa druvor som exempelvis är klimattåliga eller som har motståndskraft mot olika skadedjur som angriper vinrankan, exempelvis mot olika svampsjukdomar, mjöldagg eller vinlöss.

Vilka är några vanliga hybriddruvor som används i kommersiell odling idag?

Några vanliga hybriddruvor som används i kommersiell odling idag är Frontenac, Regent, Baco Noir, Noiret, Vidal Blanc och Rondo.

Vilka egenskaper har Frontenac?

Frontenac är en populär druva för framställning av röda viner och rosé men också för starkvin som exempelvis portvin. Den har stor motståndskraft mot köld.

Varför används inte alla hybriddruvor för vinproduktion?

Många hybridsorter har svårt att klara konkurrensen av sina förfäder, vitis vinifera druvorna, när det handlar om smakpreferenser, så många används helt enkelt inte alls – eller är inte ens tillåtna – för vinproduktion.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.