Hem » Vin & Mat » Urläckra Gougères med krämig ostfyllning till en lyxig rosa Champagne

Urläckra Gougères med krämig ostfyllning till en lyxig rosa Champagne

Gougères är små franska, mycket goda ostbollar som ursprungligen kommer från staden Tonnerre i Bourgogne, där de har funnits som en lokal specialitet sedan 1800-talet. Oftast serveras de kalla med ett gott smakfullt vin, men man kan också äta ostbollarna varma.

Vill man hitta en variant till ostbrickan är dessa bollar perfekta. De passar givetvis också som aptitretare (10 cm stora), som tilltugg på buffébordet eller varför inte som mindre ostbollar (3-4 cm stora) efter maten?

Gougères görs på en lätt och frasig petit choux deg och ostfyllningen består oftast av schweizerostar som Gruyère, Comté eller Emmentaler och de finns i otaliga varianter på franska restauranger. Det fungerar också att lägga in små, små bitar av bacon eller svampbitar i bollarna om man vill ha en matigare variant. Bollarna är inte alls svåra att göra om du följer receptet steg för steg. Vi gör dessa med riven Gruyère och serverar ett torrt, vitt vin. Många druvor passar till Gruyère, exempelvis Vermentino, Cinsault eller Riesling. Eftersom det är november det lackar mot festligare tider, så har vi valt att lyxa till det med en rosa Champagne Lacourte-Godbillon på 100% Pinot Noir.

gougeres1Du behöver en spritspåse och

  • 1,25 dl vatten
  • 1,25 dl fet mjölk
  • 110 g osaltat smör
  • 1 nypa salt
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 4 stora rumsvarma ägg
  • 2,5 dl vällagrad och finriven Gruyère (samt lite till för att strö över bollarna)
  • 2 dl smetana
  • lite färsk riven peppar
  • lite riven muskotnöt

Tips för att lyckas!

  1. När du gör en petit choux deg är det viktigt att tillsätta endast ett ägg i taget och blanda väl innan du tillsätter nästa ägg. Observera att äggen ska vara rumsvarma!
  2. Oroa dig inte om degen blir lite grynig. Rör om ordentligt, så binder den ihop fint.

pink1Gör så här

  1. Lägg bakplåtspapper på 2 ugnsplåtar. Bollarna sväller lite så lämna plats emellan.
  2. Koka upp vatten, mjölk, smör, salt i en kastrull.
  3. Ta bort från värmeplattan och blanda ner vetemjölet medan du rör om med en träslev tills det blir en smidig och fast deg.
  4. Sätt tillbaka kastrullen på låg värme tills att du ser att degen torkar lite, c:a 2 minuter bara, och ta sedan bort den från värmeplattan.
  5. Efter någon minut tillsätt 1 ägg i taget under omrörning tills varje ägg blandats in väl i degen.
  6. Lägg in degen i en spritspåse och lägg påsen i kylskåpet, gärna i en timme.
  7. Blanda nu i den rivna osten i en skål tillsammans med smetana, peppar och muskotnöt.
  8. Lägg smeten i en annan spritspåse med spetsig pip.
  9. Spritsa ut små bollar av petit choux degen på bakpappret och grädda 8 minuter i ugnen på 200°.
  10. Ta ut och låt bollarna bli lite kalla, så att du kan jobba med bollarna, innan du fyller dessa med ostsmeten genom att stick med spritspipen in smeten in i varje boll underifrån.
  11. Om du vill, så kan du strö lite finriven ost över bollarna.
  12. Sätt tillbaka bollarna i den varma ugnen 2 minuter så de blir lite bruna.

Blir det bollar över?

Det går utmärkt att frysa in Gougères. Låt bollarna bara svalna ordentligt innan du fryser in dem. De håller sig i en fryspåse i flera månader. Tina bollarna och värm dessa i ugn.

champ1Vintips – Lacourte-Godbillon Pinot Noir Rosé Sec

91p Aromatic rose sparkler.

Mouthwatering and assessible / Wine Spectator

  • Område: Frankrike, Champagne
  • Producent: Lacourte Godbillon
  • Druva: Pinot Noir
  • Art nr: 7611
  • Pris: 375 kr

Prisvärd prestige-champagne!

Den stilfulla Champagnen Lacourte-Godbillon blir en elegant smakupplevelse till en vällagrad Gruyère eftersom den har aningens sötma. Dessa friska, laxrosa bubblor har en intensiv doft av röda fruktaromer som mogna jordgubbar, frasiga kex, röda äpplen, krämig nougat och syrlig blodapelsin. Doftar dessutom underbart av citrus och persika. Alla smaker kommer till sin rätt på ett härligt sätt. Denna Rosé Sec har en fin, sofistikerad stil. De är både välbalanserad och har en trevlig eftersmak. Kommer förstås från franska Champagneregionen och det renommerade champagnehuset Lacourte-Godbillon. Njut, denna Champagne produceras i en ganska liten skala med enbart ett tusental flaskor per år. Champagnen kan du mycket väl spara 2-4 år i din vinkällare och ta fram vid speciella tillfällen.

Frågor och svar


Vad är ursprunget till ordet u0022gougèreu0022?

Ordet u0022gougèreu0022 kommer från det franska ordet u0022goûteru0022. Ordet u0022goûteru0022 är en typ av bakverk som ofta serverades efter middagen på 1700-talet.

Vilka ingredienser behövs för att göra gougeres ostbollar?

u0022Gougeres är små smördegar som vanligtvis fylls med ost och bakas. De är en fransk delikatess, men de kan även göras med andra fyllningar som skinka och grönsaker. Degen består av mjöl, smör, salt, ägg och vatten.u003cbr/u003eDegen kavlas ut till en rektangelform innan den skärs i mindre rektanglar. Dessa små rektanglar viks sedan över till en fyrkantig form innan de gräddas i ugnen i cirka 12 minuter vid 180 grader Celsius.u0022

Varför använder vi ägg i degen för gougères?

Ägg används i degen till gougères eftersom de ger en fuktig konsistens och gör degen lättare att arbeta med. De ger också en fin gyllene färg och ger gougères en rik smak.

Vad är gougères och varifrån kommer de?

Gougères är små franska ostbollar som ursprungligen kommer från staden Tonnerre i Bourgogne, där de har funnits som en lokal specialitet sedan 1800-talet.

Varför används ägg i degen för gougères?

Ägg används i degen till gougères eftersom de ger en fuktig konsistens och gör degen lättare att arbeta med. De ger också en fin gyllene färg och ger gougères en rik smak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.