Hem » Vin & Mat » Urgoda padrones, råstekt potatis & veganvänligt vin

Urgoda padrones, råstekt potatis & veganvänligt vin

Kanske har du sett den lilla asken på 200 g med padrones, eller piementos de padron,  dessa gröna små paprikor? Vad man egentligen ska ha de till? Dessa små paprikor är inte särskilt starka men har en unik och mycket god smak. Allra bäst kommer de till sin rätt när de saltrostas och bjuds som snack om man gör exempelvis tapas. Men det går mycket väl att laga dessa tillsammans med en annan köttfri rätt.

Vill du också prova att äta mera grönt? Häng med på Meat Free Monday om du inte redan gör det. Här har vi valt lyxig råstekt potatis med svamp, lite lök och några stänk av tryffelolja.  Självklart väljer vi ett veganvänligt vin till detta!

Så här grillar du padrones!

Att grilla padrones måste vara det allra enklaste man kan göra. Du kan själv laborera med salter med olika smak, parmesan eller rostade pinjenötter…. Fantasin har inga gränser. I asken ligger 200 g padrones men det räcker knappt till 2 personer. Så ta till ordentligt, sedan kan du ju även hacka överblivna padrones  i grytor eller exempelvis använda som pizzatopping.

  • padrones
  • lite rapsolja
  • grovkornigt gourmetsalt eller flingsalt

Pensla padrones med lite olja och sätt in på ugnen på 200°.

Ta ut och krydda med grovt salt.

Så här råsteker du vår potatis med svamp och tryffel!

  • 1 rejäl näve skogschampinjoner
  • 2 finhackade små schalottenlökar
  • 1 skalad bakpotatis, tärnad (per person)
  • vit tryffelolja
  • kryddor: exempelvis färsk dill, timjan eller rosmarin
  • smör och olja

I en panna steks löken i 25 g smör och 2 msk olja på medelvärme tills den är genomskinlig.

Lägg i skogschampinjonerna och stek med en kort stund.

Till sist lägger du i den tärnade potatisen och låter fräsa med. Rör inte omkring utan låt värmen få göra jobbet.

Salta och peppra.

Efter en stund vänd försiktigt på potatisen och stek på andra sidan.

När potatisen är klar stänker du över några droppar tryffelolja och garnerar med den krydda som du valt.

Las Moras Reserve Chardnnay | SB 16018 | | San Juan, Argentina | 229 kr (B-i-B)

Detta är en mycket lättdrucken och veganvänlig Chardonnay i Bag-in-Box som passar både till vardag och fest.

Vingården Finca Las Moras nära Anderna i Argentina blev 2013 utsedd till årets vinproducent i Argentina och egentligen borde den bli det här också, för vinet är mycket populärt även i Sverige. San Juan som är landets näst största vindistrikt, ligger norr om Mendoza och står för ca 25 procent av Argentina vinproduktion.

I Sverige har vinet ju funnits sedan 2008 och i flaska men notera att den nu även finns i box. Kritiken har inte låtit vänta på sig. Denna goda och smakrika Chardonnay är ljust, kristallgult, ett härligt och friskt ungt vitt vin.

Mycket stabilt och balanserat vin med fruktiga dofter av mango, ananas blandas med citrus och ett stänk av vanilj. Denna reserva gör skäl för namnet och smakerna trivs absolut allra bäst riktigt kylda. Fin och fräsch avrundning med inslag av fat. Du hittar det i Systembolagets ordinarie sortiment.

Paul McCartney startade rörelsen Meat Free Monday 2009. Hör honom berätta om varför:

Söker du fler vegorätter:

Frågor och svar:

Vad är Urgoda padrones och vad kan man använda dem till?

Urgoda padrones är små gröna paprikor som har en unik och god smak. De kan saltrostas och serveras som snack eller användas som topping på pizza eller i grytor.

Vad är Meat Free Monday och vad serveras till det?

Meat Free Monday är en rörelse som uppmanar till att äta mer vegetariskt en dag i veckan. Till det serveras lyxig råstekt potatis med svamp och tryffel, samt ett veganvänligt vin.

Hur grillar man padrones och vad kan man krydda dem med?

Padrones kan enkelt grillas genom att pensla dem med lite olja och sätta in dem i ugnen på 200°. De kan kryddas med grovt salt, parmesan eller rostade pinjenötter.

Vad är Las Moras Reserve Chardonnay och var kommer den ifrån?

Las Moras Reserve Chardonnay är en lättdrucken och veganvänlig Chardonnay i Bag-in-Box från vingården Finca Las Moras i San Juan, Argentina. Den har fruktiga dofter av mango, ananas och citrus med en avrundning av fat.

Vilka andra vegorätter kan man hitta på VJ.se?

På VJ.se kan man hitta recept på bland annat vego-lasagne med vegan-vin, vego-pasta med saffran och Pinotage, samt vegetarisk Bolognese.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.