Hem » Vin Skola » Upptäck de fantastiska vita Rioja-vinerna

Upptäck de fantastiska vita Rioja-vinerna

Vingårdarna i Rioja producerar fantastiska vita viner, som passar lika bra till mat som utan. Tänk på att, trots att det finns många bra vita viner från landet, anses de ifrån Riojaregionen vara de allra bästa.

Det finns tre typer av vita Riojaviner:

  • De som görs på 100% Viura-druvor, har en krispig, frisk smak och ekfatslagras inte.
  • De som är mer traditionella, ekfatslagras länge, och kan ha en liten andel Malaysia-druvor.
  • De som jäses i ekfat, men lagras kort eller inte alls på ekfat.

De vinerna som inte lagras på ekfat är moderna viner, med klara fruktiga smaker, som passar bra till lätta, milt kryddade rätter. De som lagras länge på ekfat framställs på samma sätt som alla Reserva eller Gran Reserva-viner. De är mycket fylliga och har djupa, rika smaker som har starka toner av ek.

Den tredje typen av vit Rioja har blivit mycket populär under senare tid. Dessa viner har fortfarande de krispiga, rena smakerna av de olagrade vinerna, men med en hint av ek som gör dem lite intressantare.

Frågor och svar:

Vilken druva används för att göra de krispiga, olagrade vita Riojavinerna?

De görs på 100% Viura-druvor.

Vilken typ av mat passar de moderna, fruktiga vita Riojavinerna bra till?

De passar bra till lätta, milt kryddade rätter.

Vilken typ av vita Riojaviner har starka toner av ek?

De som lagras länge på ekfat, som Reserva eller Gran Reserva-viner.

Vilken druva kan ha en liten andel i de mer traditionella vita Riojavinerna?

Malaysia-druvor.

Vad är det som gör den tredje typen av vita Riojaviner intressantare än de olagrade vinerna?

De har en hint av ek som ger dem en mer komplex smak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.