Hem » Vin & Mat » Smaka en Pinot Noir till ”Feskarn’s soppa”

Smaka en Pinot Noir till ”Feskarn’s soppa”

Här en underbar fisksoppa fisk och skaldjur med smak av timjan och dill. Servera gärna en bit Pain Riche till. Vi föreslår att prova ett rödvin denna gång och varför inte en Pinot Noir som är kryddig och mustig och passar bra ihop med en smakrik fisksoppa? Det finns egentligen bara två regler:

  • #1: Det finns ingen absolut regel som heter att vitt vin alltid måste drickas till fisk. Den bästa kombinationen är den du själv tycker om.
  • #2: Matcha smaken av vinet med smaken på maten. Använd förnuft och känsla.

”Feskarn’s soppa”

Nej, du behöver du inte ”feska” själv utan kan handla din fisk hos Feskarn i saluhallen, en vi kommer att laga hans goda soppa! Soppan har sitt ursprung i gamla svenska och västgötska fisktraditioner. Börja så här:

Skala 8 små gula lökar och fräs dem i stekpanna. Tillsätt en burk skalade tomater, lite vitt vin (eller en buljongtärning) och lite timjan. Koka ihop en kvart. Lägg ner 300 g blandad lax- och torsktärningar och koka ytterligare 5 minuter. Skala 250 g räkor och lägg i dessa.

Vispa 1 dl vispgrädde och rör försiktigt ner i soppan. Toppa med finhackad dill.

Tre olika Pinot Noir tips att prova till

  • Mustiga La Vignée 2013 – nr 5421 – 119 kr
    Ett gott Bourgognevin med bärig smak med inslag av lingon, skogshallon och gräs. Doftar lite lakrits. Det här vinet har en hög fruktsyra och matchar fisken ypperligt.
  • Nyanserade District 7 2012 – nr 6578 – 119 kr
    Ett gott nya världens vin från Monterey med doft med rostad fatkaraktär och med inslag av jordgubbar, sandelträ, körsbär, kaffe och nougat. Ganska fylligt vin med bra eftersmak av pomerans.
  • Kryddiga Künstler Tradition 2012 – nr 2249 – 115 kr
    Ett gott vin från regionen Rheingau i Tyskland med mustig och kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, sandelträ, lingon och kanel. Mindre fylligt men mer fuktigt.

Lär känna fler av de goda Pinot Noir vinerna på Systembolaget:

Frågor och svar:

Vilken typ av vin föreslås att servera till “Feskarn’s soppa”?

En Pinot Noir föreslås att servera till “Feskarn’s soppa”.

Varför passar Pinot Noir bra ihop med en smakrik fisksoppa?

Pinot Noir är kryddig och mustig vilket passar bra ihop med en smakrik fisksoppa.

Vilka är de två reglerna att följa när det gäller att matcha vin med mat?

Regel #1: Det finns ingen absolut regel som heter att vitt vin alltid måste drickas till fisk. Regel #2: Matcha smaken av vinet med smaken på maten. Använd förnuft och känsla.

Vad är “Feskarn’s soppa” och hur tillagas den?

“Feskarn’s soppa” är en fisksoppa med smak av timjan och dill. Den tillagas genom att fräsa 8 små gula lökar, tillsätta en burk skalade tomater, lite vitt vin (eller en buljongtärning) och lite timjan. Koka ihop en kvart. Lägg ner 300 g blandad laxoch torsktärningar och koka ytterligare 5 minuter. Skala 250 g räkor och lägg i dessa. Vispa 1 dl vispgrädde och rör försiktigt ner i soppan. Toppa med finhackad dill.

Vilka är tre olika Pinot Noir-viner som föreslås att prova till “Feskarn’s soppa”?

Tre olika Pinot Noir-viner som föreslås att prova till “Feskarn’s soppa” är La Vignée 2013, District 7 2012 och Künstler Tradition 2012.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

District 7 Pinot Noir
District 7 Pinot Noir
Pris:151 :-
Artikel nr:657801
Smak choklad, kaffe, kardemumma, lagerblad, rostad, nyanserad, fatkaraktär, kryddig, skogsbär, mogna jordgubbar
Arom choklad, fatkaraktär, kaffe, kardemumma, kryddig, lagerblad, nyanserad, rostad, skogsbär, mogna jordgubbar
Färg röd
Mat som passar
fågel
fläsk
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorPinot NoirAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
6 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.