Nu har vi provsmakat en hel del goda vårviner och vi har grävt bland röda, vita och mousserande viner och valt ut ett dussin av dessa som vår testpanel har bedömt.

Som vanligt är det våra vinkritiker Erik, Sylvia, Pia och Derek som testat vinerna och valt ut att presentera sex vita, fem röda och ett mousserande vin.

fotografier på vår testpanel som väljer vårvinerna

Testarnas gemensamma intryck: Det har varit blandad konfekt denna månad. En hel del olika druvor och varierande viner. Kriterier har varit att hitta mångsidiga matviner som passar de flesta vinälskare!

.

.

.

.


Mousserande

Cavalieri Rive del Colbertaldo 2017 | SB 80434 | 129 kr

ett av vårvinerna, en god prosecco

Det enda mousserande vinet denna månad, men en DOCG Prosecco som vi bara längtat efter att få prova och som kommer från den välrenommerade producenten i Venetien, Maschio dei Cavalieri.

Rive del Colbertaldo är gjord på prosecco-druvan Glera till 85% och sedan 15% andra DOC-druvor. Mycket friskt, välsmakande, torr och halmgul Prosecco med små fina, livliga bubblor och ihållande perlage som även ger en schysst och trevlig mousse. Syrlig citrus tillsammans med exotisk mango, ananas och vit persika och en len honungsmelon ger en tydlig och skarp fin balanserad syra i gommen. Inte för komplex, men en fräsch, mineralisk och lite blommig kvalitets-Prosecco som har en lång och njutbar finish! Passar utmärkt till ostron och skaldjur men även till en bit lagrad comté.

Vi tycker: Prisvärd och en av de bättre Prosecco!  

Röda viner

Portia Roble 2017 | SB 71256 | 119 kr

Vilken härlig, ganska alkoholstinn Tempranillo från moderna och kvalietsmedvetna Bodegas Portia som ligger i Spaniens största region, Castilla y Leon, mitt i norra Spanien.

Handplockade druvor från höga platåer på 800 m och solsken hela dagen. Ett mjukt och fylligt vin som osar läckerhet! Precis så här ska det smaka: härliga toner av mogna röda bär och samtidigt lite nyanser av viol, rostade espressobönor, mörk bitter choklad och söt lakrits. Skön och mjuk fatkaraktär i botten på det hela och fina lena tanniner. Ett elegant och balanserat vin som förmodligen skulle kunna passa att dricka till allsköns mat förutom som trevligt grillvin till steken eller lammkotletten, så platser detta vin alldeles utmärkt till exempelvis vällagrade spanska ostar som Machego eller kryddiga tapas.

Vi tycker: Smidig och matvänlig Tempranillo i högform!    

de röd vårvinerna 5 flaskor

Château Courac Laudun Côtes du Rhône Villages 2015| SB 2007 | 119 kr

Läckert rött Rhônevin med en skön blandning druvor Syrah, Grenache, Mourvèdre, Counoise och som lanserades i mars. Vinet är från den populära kvalitetsproducenten Frédéric Arnaud på Château Couracs i den pittoreska lilla byn Tresques i Laudu. Med utgångläge från slottet gör man allt själva – från skörd till buteljering.

Mycket bra balanserat vin som har en elegant framtoning som är så typisk för finvin från trakten. Läckert matvin med mjuk profil som smakar av svarta mogna frukter som söta och saftiga plommon och moreller med svarta vinbärsblad och ett stänk peppriga och örtiga toner. Tänk fat, kraft och lena tanniner som bjuder en härlig upplevelse tillsammans med en grillad köttbit men också ett gäng franska lagrade ostar som Roquefort eller en riktigt stark Brie de Meaux.

Vi tycker: Kraftfull fransk vinkonst på flaska!       

Chianti Il Drago el a Fornace 201 | 2074 | 99 kr

En fräsch och modern ny lansering på Systemet är denna klassiska Chianti av 90% Sangiovese och 10% med en vita druvan Trebbiano. Denna Chianti är alltså gjord på traditionellt vis där man blandar en kraftiga blå druvan Sangiovese med den gröna och syrligt fruktiga druvan Trebbiano. Det här ger vinet en lättsam framtoning. Det är den unga vingården Il Drago e la Fornace ligger i hjärtat av Toscana som producerar denna vackra Chianti.

I glaset en fin komposition av mörka mogna moreller som tillsammans med söta hallon och saftig blodapelsin ger ett snyggt och trevligt vin. Här finns även örtiga finesser som salvia och bitter pomerans. Matchar kötträtter men också en vegetarisk rätt som grillad sparris med mandelgremolata.

Vi tycker: Välgjort och prisvärt vin med fin struktur!        

Villa Puccini Chianti Classico Reserva 2014 | SB 22328 | 145 kr

Kryddig och läckert god Sangiovese som varit en favorit på svenska marknaden i snart två decennier. Och ja, den håller än och verkar bara bli bättre och bättre. Ett fylligt och härligt matvin med bra fatkaraktär och massor av trevliga fruktaromer av mogna mörka bär kryddade med kanel och salvia. Lägg därtill ett stänk av mörk bitter choklad, mustig tobak samtidigt med en nötig nyans, så har vi den typiska mustiga och robusta italienska Sangiovesen som är så god till maten.

Producenten är välkända Castellani som varit igång sedan 1900-talets början och gjort urtypiska och kraftfulla viner med italiensk pondus och karaktär. Passar bra med allehanda kött men också till en vällagrad ost som Grana Padano eller Parmesan. 

Vi tycker: Fylligt, läckert och smakrikt vin!   

Mandrarossa Timperosse 2017 | SB 71441 | 249 kr

I en italiensk magnum, en knubbig Barilotto-flaska på 1500 ml och specialdesignad för vinet, så står till 100% den mysiga druvan Petit Verdot för hela en läckra vinprofilen. Det här är ett vin med mörk, ogenomtränglig färg och ett fruktigt vin som speglar både färgen och smakerna av mörka bär och frukter. Här samsas blåbär, björnbär och viol en lila fruktkompott av mörka bär med spännande örtiga inslag som ge en fin kryddighet samt distinkta toner av fat. Det är vinkooperativet Mandrarossa i Menfi som är en del av vinföretaget Settesoli i sydvästra Sicilien som står bakom detta vin.

Ett kompakt, friskt och mysigt matvin med mild syra, mycket aromatiskt och med fin kropp och djup. Servera gärna tillsammans med olika kötträtter men också med favoriter ur det italienska köket som pasta alla puttanesca eller en calzone. 

Vi tycker: Ett karismatiskt och generöst matvin!  

de vita vårvinerna 6 flaskor

Vita viner

Mandrarossa Urrà di Mare 2017 | SB 73918 | 249 kr

Den vita systern till den röda Barilotto-flaskan, även denna är en ståtlig magnumbutelj på hela 1500 ml som garanterat väcker uppskattade diskussioner kring matbordet och från samma producent, Mandrarossa på Sicilien.

Guldgult i glaset med fina gröna reflexer är detta en frisk och luftig Sauvignon Blanc med ljuvliga citrustoner som ger en klar och fyllig syrlighet och sedan fylla det på med läckra frukter som saftiga aprikoser, persikor och lite färska örttoner av oregano och mynta. Om det är något som utmärker sicilianska odlare så är det deras friska och fräscha vita viner för här känns det att druvorna frodas älskar den varma solen. Saftigt, livligt och syrligt karakteriserar detta vin som gärna ska serveras väl kylt till fisk och skaldjur men även passar utmärkt på buffébordet.  

Vi tycker: Fräsch mineralisk njutning!    

Sander Riesling trocken 2018 | SB 5368 | 109 kr

Vad vore livet utan en tysk Riesling? Vi vurmar lite för de tyska vingårdarna kring Rhen som producerar dessa läckerheter. Denna eko-favorit i ny årgång från familjegården Weingut Sander i Mettenheim, en producent som går ut hårt med sin Riesling och sina viner av burgunder-varianter. Och det har gett utdelning!

Prova denna torra, friska Riesling full av mineralitet. Ett moget vin med tydliga smaker av citrus i en läcker mix tillsammans med exotiska frukter som papaya, ananas och lime. Tyskarna kan det här med att skapa en krispig Riesling. I gommen känns den stor och fyllig, samtidigt är syran mycket fin och diskret och det ger uttryck för vingårdens skicklighet och den härliga jorden i området. Stilfullt vin med en behaglig längd. Servera gärna till asiatiska rätter, skaldjur och lättare vegetarisk mat.

Vi tycker: Utsökt Riesling till bra pris!    

Fritz Russian River Chardonnay, 2016 | SB 6649 | 349 kr

Kultvinet Fritz är här! Ytterst stilig och smakfull USA Chard från duon vinmakaren Brad Longton och ägaren av Fritz Underground Winery, Clayton Fritz, i AVA Russian River Valley. Här gör man viner som väcker stor uppmärksamhet och som lagt beslag på den fina kritiken. En mycket ljus, lätt, syrlig Chard som är minst sagt silkeslen och har det där lätta och lekfulla stuket.  Mycket citrus, lite flinta, mysig och mjuk ek, mängder av äpplen, fräscha örter, något stänk av vanilj och lite kräm av crème brûlée. Snygg fatton!

Det här är en rund och fyllig Chardonnay som har ett sagolikt elegant uttryck med en fin balanserad syra som håller hela vägen till mållinjen. Passar alla tillfällen från buffé till fisk och skaldjur samt het tofuschnitzel, grillad och panerad kronärtskocka eller sotad kyckling.

Vi tycker: Pikant Chardonnay som är värd varenda krona!  

Kir-Yianni Assyrtiko 2018| SB 2338 | 99 kr

Stellios Boutaris driver vinföretaget Kir-Yianni i appellationen Naoussa i Makedonien och idag finns ett gäng med goda viner av samma vinhus. Det kritikerrosade vinet Kir-Yianni Assyrtiko är förstås till 100% gjord på Santorinis nationaldruva, den gröna Assyrtiko som smakar av både äpplen och citrusfrukter och saftig persika. Här finns inslag av lime, vinbär och nötter, det söta kommer från ett stänk honung och kryddas upp med fräsch citronmeliss och lite vanilj. Egentligen ett fantastiskt vin som inte saknar något. Möjligen lite klimatbundet.

Läcker på sommaren då de flesta aromerna gör sig gällande, så glöm inte detta vin när du grillar fisk ute i sommar. Ett mer aromrikt vin kan man knappast tänka sig. Annars ett smakfullt och ganska komplext vin, läckande men ändå stramt med en lång och mycket trevlig eftersmak. Kombinera med grillad kyckling, torskrygg, mjuka ostar och vegorätter.

Vi tycker: Smakfullt vin med stil och finess!    

Brochet Facile Sauvignon Blanc 2018 | SB 2267 | 94 kr

Det eco-certifierade vinföretaget Ampelidae med sitt slott och romantiska törnrosatorn ligger i Marigny-Brizay i Haut-Poitou, IGP Val de Loire. Det är den kände ägaren och vinmakaren Frédéric Brochet som ligger bakom de två sista vinerna i den här provningen.

Först ut en omtyckt Sauvignon Blanc av ekologiskt odlade druvor och vinet har en mycket stark gul färg i glaset. Dofterna känns ännu lite ungdomliga med gröna nässlor och fläder som dominerar. Svag ton av flinta. Smaken är frisk av syrliga äpplen med toner av körvel. Mycket aromatisk och gott vin som känns harmoniskt och lagom fylligt med en lång, tät eftersmak. Notera fisken på etiketten så onekligen är detta ett mineraliskt fiskvin. Här skulle det passa att servera både en skaldjursplatå eller en grillad torskfilé. 

Vi tycker: Friskt och klassiskt vin i Loire-stil! 

Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2017 | SB 78967 | 119 kr

Även detta är en Sauvignon Blanc från samma producent men här kommer druvan i en annan profil. Dels pratar vi om gamla vinrankor ”vielles vignes/old vines” och dels så är detta vin något mer komplext och därför kanske lite mer krävande är det gäller maten. Doftar härligt av citrus, litchi och även nässlor. De exotiska frukterna visar sig i smaken. Tydligt mineraliskt och intensivt vin med toner som påminner om flinta och jord.

Den ljuvliga bouqueten fyller gommen och vinet känns mycket trevligt och behagligt att dricka. Vinet har onekligen en personlighet och en lång smakfull finish. Prova med en läcker laxquiche, en grillad chèvre med päron och hasselnötter eller en tallrik med havets läckerheter.

Vi tycker: Elegant och stiligt vin!   

.

.

.

Här finns mer att läsa:

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris125 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy