Hem » Vin & Mat » Sagolik svart pasta, grillade laxspett, fluffig Champagnesås och bubblor i glaset

Sagolik svart pasta, grillade laxspett, fluffig Champagnesås och bubblor i glaset

Har du redan provat den svarta ekologiska pastan som är gjord på svarta böner? Den klibbar inte, är naturligt fiberrik, glutenfri och är naturligt proteinrik. Kombinera med grillade laxspett och en god skummig Champagnesås till. Så här helgen innan påsk vill vi fira lite extra och har valt en prisvärd och god champagne ur beställningssortimentet från producenten Louis Dousset, Assemblage Grand Cru.

Detta är en fantastiskt god torr Champagne från Louis Dousset som etablerades 1844 och som är en liten producent i hjärtat av Champagne och som är känd för 100% Grand Cru Champagner i världsklass. Man har idag 10 hektar med en årlig produktion på mellan 50-90 000 flaskor.

Den ihållande smaken är typisk för dess fina, ljusa kalkstensterroir med fina kanderade, torkade frukter med underbart krämiga toner.  Champagnen ha en fin balans mellan syra och fruktighet. Inledningen är frisk, i gommen känns den rund med en livlig mousse och slutligen domineras den av en fruktig, fin längd.

Assemblage Grand Cru Louis Dousset

  • Område: Verzenay – Mailly – Champagne Verzy – Sillery
  • Producent: Louis Dousset
  • Druvor: 60 % Pinot Noir och 40 % Chardonnay
  • Artikelnummer 77557
  • Pris: 303 kr

Sagolik svart pasta, grillade laxspett, fluffig Champagnesås

Sås

  • 1 mellanstor rosa lök “Oignon de Roscoff”
  • 1 skalad och grovt riven palsternacka
  • 3 dl Champagne eller annat mousserande vin
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • riven muskotnöt, lite salt och mald vitpeppar
  • 2 msk potatismjöl
  • ¼ dl koncentrerad fiskfond

Fräs finhackad lök och riven palsternacka i lite smör och häll på Champagne, vatten och blanda i fonden. Riv i lite färsk muskotnöt, salt och vitpeppar och koka tills såsen har reducerats till hälften. Sila såsen och rör ut lite potatismjöl.  Låt vila. Precis innan servering kan du göra det fluffiga med hjälp av en sifon eller röra kraftigt så att det bildas bubblor.

bönpasta från @www.alaeco

Laxspett och svart pasta

Använder du grillspett av bambu, så lägg dessa i vatten i en kvart, så att de inte blir brända.

Skär 500 g laxfilé i kuber och trä på grillspetten.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med lite solrosolja, salta och peppra.

Grilla på 175° i 15 minuter. 

Samtidigt sätter du på en kastrull med vatten för pastan.

Lägg i pastan när vattnet börjar koka.

Denna pasta ska koka lugnt i lättsaltat vatten på mediumvärme i c:a  6 – 8 minuter.

Servering

Nu det dags att fluffa till såsen genom att röra kraftigt med en visp eller använd sifon så att det bildas bubblor. Rulla den svarta pastan fint på tallriken och fördela såsen kring pastan. Grovriv lite parmesan över. Lägg på ett laxspett. Klart!

Frågor och svar


Vilka är ingredienserna i champagnesås?

Champagnesås är en svensk sås gjord på champagne, socker och ägg, som ofta serveras till desserter.u003cbr/u003eChampagnesås är en svensk sås gjord på champagne, socker och ägg. Det serveras ofta till desserter. u003cbr/u003eu003cbr/u003eChampagne kan användas för att göra champagnesås när den inte finns på marknaden eller när man inte vill spendera mycket på denna dyra dryck. Ingredienserna är lätta att hitta och de flesta har dem i sitt köksskafferi.

Var kommer svart pasta ifrån?

Ursprunget till svart pasta är ett mysterium. Men man tror att denna ovanliga maträtt skapades av en slump i början av 1900-talet.u003cbr/u003eu003cbr/u003eDet är inte klart vem som skapade svart pasta eller var den kom ifrån. Det första omnämnandet av denna maträtt går tillbaka till början av 1900-talet, när vissa människor experimenterade med olika sätt att tillaga makaroner och ost. u003cbr/u003eu003cbr/u003eEn teori säger att rätten skapades av en slump 1918, när en kock på New York-restaurangen Delmonico’s serverade makaroner och ost med svartpeppar istället för vitpeppar. Andra teorier tyder på att svart pasta uppfanns av svenska immigranter som bor i Amerika eller norska immigranter som bor i Amerika.

Vad är Sagolik svart pasta gjord av?

Sagolik svart pasta är gjord på svarta bönor och är naturligt fiberrik, glutenfri och proteinrik.

Vilken producent kommer champagnen från?

Champagnen kommer från producenten Louis Dousset.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.