Hem » Vin Skola » Rädda nyårsfesten – gå en snabbkurs i sabrering!

Rädda nyårsfesten – gå en snabbkurs i sabrering!

Att öppna champagne med en sabel gör dig definitivt till stjärnan på nyårsfesten. The Winery Hotel hinner arrangera en snabbkurs innan nyårsafton där du lär dig att sabrera som ett proffs. Det är inte så komplicerat, men lite övning behövs.  Att sabrera betyder traditionellt sett att man öppnar en champagneflaska med en sabel. Faktum är att verbet sabrera faktiskt kommer från det franska ordet sabre som betyder just sabel.

Den övre delen av flaskans hals slås alltså av med hjälp av en sabel eller något annat föremål. Nuförtiden sabreras det dock med alltifrån vinglas och köksknivar till skor och mobiltelefoner.

– Det kan vara både farligt och svårt men alla kan lära sig att sabrera, tricket är att träffa rätt punkt på flaskans hals, säger Camilla Forslund, sommelier på The Winery Hotel, som tillsammans med sin kollega Lisa Ehrlich håller en sabreringskurs med efterföljande champagneprovning dagen före nyårsafton.

– Vi får otroligt mycket frågor kring sabrering inför nyår. Många tycker att det är spännande och läskigt på samma gång. Därför bestämde vi oss för att döda alla myter och lära ut alla våra trick under en kväll.

Camilla Forslund berättar att ett vanligt nybörjarfel är att ta i från tårna när man sabrerar.

– För att lyckas är det tekniken som är avgörande, att träffa rätt, inte att träffa hårt, säger hon.

Så här gör du – fyra enkla steg

#1. Ta av folien runt flaskans hals

Det är viktigt att sabreringsföremålet kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.

#2. Ta av folien runt flaskans hals

Tänk på att hålla en tumme på korken när du tar av metallkorgen så att trycket i flaskan inte

gör så att den okontrollerat flyger iväg.

#3. Håll flaskan stadigt och placera sabreringsföremålet

Håll flaskan stadigt underifrån och placera sabreringsföremålet mot flaskans mitt och se till

att det ligger rakt mot flaskan. Du ska träffa kanten vid flaskans topp.

#4. Rörelsen ska vara bestämd men inte hård

Dra sabreringsföremålet bestämt längs flaskhalsen utan att ta i. Tänk förbi flaskans hals och

dra igenom hela rörelsen utan att stanna förrän föremålet kommit över på andra sidan.

Gå en sabreringskurs lagom till nyår

Vill du lära dig mer om champagne och sabrering? Gå en kurs i tekniken bakom en lyckad sabrering efterföljt av en provning av bubbel med fokus på champagne.

När 30 december 2017 kl 16.00 på The Winery Hotel i Solna

Läs mer och anmäl dig här!

Vill du se ett litet smakprov på hur det går till? Häng med för här demonstrerar skådespelaren, tv-presentatören och författaren Alton Brown på sitt humoristiska men väldigt pedagogiska sätt hur man sabrerar.

Vill du lära dig mer i vår vinskola? 

Frågor och svar:

Vad innebär sabrering?

Sabrering innebär att man öppnar en champagneflaska med en sabel eller annat föremål genom att slå av den övre delen av flaskans hals.

Vad behöver man tänka på när man sabrerar?

Man behöver träffa rätt punkt på flaskans hals och ha rätt teknik, inte ta i för hårt.

Vad är ett vanligt nybörjarfel vid sabrering?

Ett vanligt nybörjarfel är att ta i för mycket och för hårt.

Vad kan man använda för att sabrera?

Man kan använda alltifrån sabel och vinglas till köksknivar och mobiltelefoner.

Var kan man gå en sabreringskurs?

På The Winery Hotel i Solna kan man gå en sabreringskurs med efterföljande champagneprovning dagen före nyårsafton.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.