Hem » Vin & Mat » Midsommarmeny med twist och egen snaps till ölen

Midsommarmeny med twist och egen snaps till ölen

sillsallad

Här får du tips på hur du kan förnya med traditionella ingredienser inför midsommar. Det är inte frågan om att ta bort den traditionella maten på midsommar, men ibland känner man för att piffa upp det hela med nya mattrender. Det behövs faktiskt inte så mycket för en modern touch. Grunden är sillen, osten, färskpotatisen precis som vanligt, bara lite fränare och annorlunda. Här får du också förslag på att göra en egen snabbnubbe själv samt tips på 2 goda öl.

Sillsallad med tranbär

  • 200 g urvattnade sillfiléer
  • 200 g rödbetor, kokta, inlagda
  • 1 rödlök
  • 1 saltgurka
  • 1 dl tranbär
  • Lite rödbetsjuice (exempelvis från inlagda rödbetor i kylen)
  • 2 kalla, kokta potatisar
  • Salt och peppar

Lägg tranbären i blöt. Koka potatisen. Skär sillen och rödlöken i strimlor. Tärna potatis och saltgurka. Salta och peppra. Lägg i tranbären och lite rödbetsjuice. Blanda allt till en sallad. Garnera med saltgurka.

frittataFrittata på Västerbotten och färskpotatis

  • Sätt ugnen på 180°.
  • Skiva 300 g gravad lax i bitar
  • Skölj ½ kg färskpotatis och skiva med osthyvel.
  • I en smord fyrkantig ugnsfast form lägger du ett ganska tjockt lager med potatis och lax. Salta och peppra.
  • Blanda i en äggstanning på 5 hela ägg över samt 200 g riven Västerbotten. Grädda mitt i ugnen 45 min.
  • Skär i fyrkantiga portionsbitar före servering och garnera med smörgåskrasse.

nubbeGör en egen fräsch nubbe

Alla tycker inte om de örtigt kryddade snapsarna, så om vi håller det neutralt blir en snaps på päron och ingefära supergod och fräsch.

  • Blanda 1 msk honung och 350 ml okryddade sprit så att honungen löser upp sig.
  • Skala och kärna ur ett päron och skär i mindre bitar och lägg i spriten.
  • Tillsätt 3 msk päronvodka.
  • Låt allt stå om du har tid helst i tre dagar. Sila och häll på flaska.

 

 

spitfÖltips till nubben!

Spitfire Ale

  • Land: Storbritannien
  • Producent: Shepherd Neame
  • Alkoholhalt: 4,2%
  • Art nr: 1635
  • Pris: 17,90

Den som vill ha ett beskare Pale Ale så är denna från Storbritannien en storfavorit på Systemet sedan många år. Mörkt och nyanserad med smak av malt och inslag av torkade aprikoser, rågbröd, sirap, pomerans och örter.

Tuatara APA  Aotearoa Pale Ale

  • TUATARALand: Nya Zeeland
  • Producent: Tuatara Brewery
  • Alkoholhalt: 5,8 %
  • Art nr: 1209
  • Pris: 27:90

Tuatara Brewery utanför Wellington brygger denna American Pale Ale med Nya Zeeländsk touch och gjord på humle från Nya Zeeland. Den är Alen har vunnit ett flertal internationella priser bland annat guldmedalj i Brewers Guild of New Zealand för ’International Ale Styles’. Den här torra och fylliga alen har en tydlig humlearomatisk smak med god beska med fruktdofter som ananas, grapefrukt, tallbarr, ljust bröd och citron. Rund och fin smak med trevlig eftersmak.

TIPS! Du har väl inte glömt att tävla om biljetter till Beer & Whiskey Festivalen i Stockholm? Svara på några snabba frågor här och delta i utlottningen!

Trevlig Midsommar!

Frågor och svar:

Vad är förslaget på en modern twist på sillsalladen till midsommar?

Förslaget är att lägga till tranbär i sillsalladen.

Vad är ingredienserna i frittata på Västerbotten och färskpotatis?

Ingredienserna är gravad lax, färskpotatis, ägg, Västerbottenost och smörgåskrasse.

Hur gör man en egen snabbnubbe med päron och ingefära?

Blanda honung och okryddad sprit, tillsätt skivat päron och päronvodka. Låt stå i tre dagar och sila sedan.

Vilka är de två öltipsen till nubben?

Spitfire Ale från Storbritannien och Tuatara APA Aotearoa Pale Ale från Nya Zeeland.

Vilka är de traditionella ingredienserna som används i midsommar-maten?

Grunden är sillen, osten och färskpotatisen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.