Hem » Vin & Mat » Höstens råvaror kräver rätt vin

Höstens råvaror kräver rätt vin

Är du inte redo att släppa taget om sommaren än? Tänk då på att varje årstid för med sig något gott i matväg, och den allra godaste maten äter vi kanske på hösten. Eller vad sägs om mustiga grytor, ugnsbakad kyckling och rotfrukter? Dessutom är den höstiga maten den enklaste att matcha till rödvin. I denna artikel får du förslag på vad du kan dricka för vin till följande höstiga livsmedel:

  • Kyckling och kalkon
  • Rött kött och bacon
  • Pumpa och Squash
  • Svamp
  • Rotfrukter

Tänk dig en frisk söndagseftermiddag i oktober. Löven på träden utanför skiftar i gult, brunt och orange och inifrån köket sprids en härlig doft av kalkon, örter och rödvin. Carignan (eller Carigñena) är rätt vin att avnjuta till söndagsmiddagen med kalkon eller kyckling. Häll gärna en generös skvätt i grytan också för en perfekt marinad.

Under hösten äter vi mycket smakrik mat som är lite tyngre och fettrikare jämfört med sommarens rätter. Bacon, vilt och nötkött är vanliga huvudingredienser i bland annat höstgrytor. En Frappato fån Sicilien är ett utmärkt alternativ i dryckesväg till denna typ av rätter.

Pumpa och squash kan användas i allt från pajer till soppor, och gillar du vitt vin passar Pinot Gris bra till. Vinet får gärna vara kryddigt och lite syrligt för att balansera det mustiga i pumpan.
Pinot Noir är en klassisk kombination som är svårslagen. Svampens jordiga, köttiga smaker kompletteras perfekt med en kryddig och frodig Pinot Noir, och Bourgogne, Oregon och Nya Zeeland är bra områden för ändamålet.

Viognier är ett krämigt, rikt och syrligt vin som passar perfekt till rostade rotfrukter. Vinet har en unik smak av frukt och söta kryddor som förhöjer i princip alla rätter med rotfrukter.

Frågor och svar:

Vilket vin passar bäst till kyckling och kalkon på hösten?

Carignan (eller Carigñena) är rätt vin att avnjuta till söndagsmiddagen med kalkon eller kyckling.

Vilket vin passar bäst till rött kött och bacon på hösten?

En Frappato från Sicilien är ett utmärkt alternativ i dryckesväg till denna typ av rätter.

Vilket vin passar bäst till pumpa och squash på hösten?

Om du gillar vitt vin passar Pinot Gris bra till. Vinet får gärna vara kryddigt och lite syrligt för att balansera det mustiga i pumpan.

Vilket vin passar bäst till svamp på hösten?

Pinot Noir är en klassisk kombination som är svårslagen. Svampens jordiga, köttiga smaker kompletteras perfekt med en kryddig och frodig Pinot Noir, och Bourgogne, Oregon och Nya Zeeland är bra områden för ändamålet.

Vilket vin passar bäst till rostade rotfrukter på hösten?

Viognier är ett krämigt, rikt och syrligt vin som passar perfekt till rostade rotfrukter. Vinet har en unik smak av frukt och söta kryddor som förhöjer i princip alla rätter med rotfrukter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.