Hem » Vin & Mat » Het vardagspasta med parmesanräkor och en prisvärd Chardonnay

Het vardagspasta med parmesanräkor och en prisvärd Chardonnay

Nu på sommaren är det så enkelt att bjuda över några goda vänner på en smarrig pasta och ett glas Chardonnay. Det behöver inte bli så dyrt och inte heller så ambitiöst! Huvudsaken är ju ändå att man har trevligt ihop! Denna goda räkpasta förbereder du på nolltid med endast ett fåtal ingredienser. Den heta marinaden med sting kan du göra kvällen innan, så behöver du endas lägga räkor och kokt pasta i en wok och bland i marinaden när gästerna sitter ner med ett glas Chardonnay. Färdigt, klart och gott. Enkelt, eller hur?

Smarrig räkpasta med parmesan på ett kick!  (4 personer)

Du kan koka ett paket spagetti, penne eller en annan pastatyp som du föredrar.

  • 500 g skalade räkor
  • lite olivolja
  • 1 dl riven god parmesan
  • 2 tsk japansk sojasås
  • 1 msk brunt socker
  • 4 hackade vitlöksklyftor
  • 1-2 vårlökar, tunt skivade
  • 1 msk chiliflingor
  • malen svartpeppar och eventuellt lite salt

Marinad: Vispa ihop lite olivolja, parmesan, vitlök, brunt socker, soja och chiliflingor i en skål.

Skala räkorna och marinera dessa över natten i kylskåpet (eller minst i 30 minuter i alla fall)

Lägg alltsammans i en zip-plastpåse och vänd de ibland, så att alla räkorna marineras.

Koka pasta enligt anvisning. Spara lite av kokvattnet.

I en wok eller stor gryta lägger du in räkor och marinaden och kokar upp i några minuter, beroende på räkorna du använder.
Rör i pasta och blanda ihop allt försiktigt.

Krydda med salt och peppar. Smaka av.

Servera med riven parmesan.

Pasqua Chardonnay Grillo | art.nr. 12438 | 75 kr

Italienska Pasqua Chardonnay Grillo är ett prisvärt, ekologiskt vin från Italien som passar utmärkt till middagen, sommarlunchen eller vinkvällen med vännerna. Viner fungerar bra ihop med alla olika pastarätter och passar de flesta vindrickare eftersom det är torrt friskt och fräscht. Doften är fruktig med inslag av melon, persika, päron och toner av mandel samt citrus. Det här är ett vin som även fungerar fint om man bara vill sitta och prata, utan att äta mat till. Pasqua är ett av Italiens största familjeägda vinhus och har odlat druvor och producerat viner sedan år 1925. De producerar många välkända viner som röner stora internationella framgångar.  Druvorna är till 70% Chardonnay och 30% Grillo som odlats på västra sidan av Sicilien. Det fina klimatet ger vinet en frisk fruktsyra.

Frågor och svar:

Vad behöver man för ingredienser till den smarriga räkpastan?

Man behöver skalade räkor, olivolja, riven parmesan, japansk sojasås, brunt socker, vitlök, vårlök, chiliflingor, malen svartpeppar och eventuellt lite salt.

Hur förbereder man marinaden till räkorna?

Man vispar ihop olivolja, parmesan, vitlök, brunt socker, soja och chiliflingor i en skål och låter räkorna marinera i detta över natten i kylskåpet.

Vilket vin rekommenderas till pastan?

Pasqua Chardonnay Grillo, ett prisvärt, ekologiskt vin från Italien som passar utmärkt till pastarätter.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Pasqua Chardonnay Grillo?

Doften är fruktig med inslag av melon, persika, päron och toner av mandel samt citrus. Vinet är torrt, friskt och fräscht.

Vilket vinhus producerar Pasqua Chardonnay Grillo?

Pasqua är ett av Italiens största familjeägda vinhus och har odlat druvor och producerat viner sedan år 1925.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.