Hem » Vin & Mat » Härligt Margauxvin och festliga oxfilémedaljonger på menyn!

Härligt Margauxvin och festliga oxfilémedaljonger på menyn!

Lär känna en god nyhet i Systembolagets fasta sortiment och ett riktigt finvin! La Dame de Malescot, ett lyxigt rödvin från Château Malescot-St-Exupéry i Margaux. Ett elegant rödvin kräver förstås en elegant maträtt. Vi serverar en grillad oxfilé och lite goda tillbehör till.

Om producenten

Slottet är ett 3ème Cru Classé sedan 1855 och ägs av vinfamiljen Zuger sedan 1955 med Jean-Luc Zuger i spetsen. Det gamla vinslottet fick därmed en revival och idag är Château Malescot-St-Exupéry ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vineriet och källaren befinner sig i byn Margaux och vinstockar på fem separata jordstycken i kommunen Margaux har upplåtit sina druvor till detta goda vin. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

La Dame de Malescot 2012

  • Område: AOP Margaux, Bordeaux, Frankrike
  • Producent: Chateau Malescot St Exupery
  • Druvor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot
  • Art.nr: 5491
  • Pris: 299.-

Smak

En ursprungstypisk, stram och nyanserad Bordeaux som passar utmärkt till grillade, smakrika kötträtter men även till smakrika ostar som Brie de Meaux, Comté, Roquefort, Gruyère eller Savarin – ett vin som kommer att glädja alla fans av franska viner!

Detta är ett komplext och balanserat vin som lagrats i franska barriques under 16 månader och buteljerats ofiltrerat.

Här förnimmer man mjuka tanniner som smeker gommen med len strävhet. Ett aromatiskt vin som har välutvecklade smakinslag av mogna svarta vinbär, cederträ, rostat kaffe och plommon. Mogen fruktsmak möte mild syra i fin harmoni. Trevligt och långt fullbordat avslut med härlig, fyllig fatkaraktär, precis som ett rent och klart Bordeauxvin ska vara.

Oxfilé – så klart!

Så här steker du den allra bästa oxfilén. Men glöm allt du hört tidigare! Vi steker direkt i grillpanna – utan smör.  Här gäller det att samordna potatisgratäng, champinjoner och oxfilémedaljonger, eftersom de tar olika lång tid:

  • Potatiskaka – 30 minuter
  • Champinjoner – 5-6 minuter
  • Oxfilé – 2-3 minuter

Potatiskakor 8 st

  • 500 g mjölig potatis
  • 1 liten gul lök
  • 1 ägg
  • 2 msk vispgrädde
  • 150 g Pecorino eller annan lagrad ost
  • färskriven muskotnöt
  • salt och peppar

Skala och riv potatis och lök lite grovt. Vispa ägg och blanda tillsammans med grädde, riven ost och kryddor. Blanda ihop allt med den rivna potatisen och löken. Fyll runda portionsformar c:a 12 cm stora och grädda sedan i 225°C i ca 30 minuter. Känn med en sticka om de är mjuka. Använd aluminiumfolie om de börjar bli brända på toppen.  

Smörstekta champinjoner

  • 250 g färska champinjoner
  • klick smör
  • 1-2  pressade vitlöksklyftor
  • 1,5 dl hackad persilja
  • salt och peppar

Dela champinjonerna i 4 delar.  Lägg smörklick i en het stekpanna och värm den ordentligt. Lägg i champinjonerna och stek i några minuter tills svampen sugit åt sig fettet och börjar brynas. När den är klar lägger du i den hackade persiljan och pressar över en vitlöksklyfta. Kan ligga och vänta i stekpannan tills allt annat är klart, så kan du snabbt hetta upp igen och garnera filéerna med svampen.

Oxfilémedaljonger

  • C:a 2 cm tjocka oxfiléskivor
  • Olja, salt och peppar

Ta ut köttet ur kylen och rumstemperera i god tid innan tillagning. Använd gärna en grillpanna och låt den bli riktigt varm = värm 10 minuter innan du lägger in köttet. Pensla filéerna med lite olja, generöst med flingsalt och lagom peppar på båda sidor och badda in i köttet med en stekspade. För att inte bränna köttet och för att behålla den allra finaste köttsmaken, lägg direkt i grillpannan UTAN smör eller olja. Den lilla oljan som du stänkte på filéerna räcker gott. Köttet fräser direkt i pannan. Börja med att steka 1 minut på varje sida, sen vänd igen efter 1 minut och stek filéerna på detta sätt tills köttet är som du vill ha det.

Frågor och svar:

Vilken producent står bakom vinet La Dame de Malescot?

Chateau Malescot St Exupery.

Vilka druvor ingår i La Dame de Malescot?

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot.

Vilken typ av mat passar bra till La Dame de Malescot?

Grillade, smakrika kötträtter och smakrika ostar som Brie de Meaux, Comté, Roquefort, Gruyère eller Savarin.

Hur steker man den bästa oxfilén enligt artikeln?

Direkt i grillpanna utan smör, i cirka 2-3 minuter.

Vilka tillbehör serveras till oxfilén i artikeln?

Potatiskakor och smörstekta champinjoner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

La Dame de Malescot
La Dame de Malescot
Pris:370 :-
Artikel nr:549101
Smak ceder, choklad, komplex, korinter, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak, mörka körsbär, fatkaraktär
Arom ceder, choklad, fatkaraktär, komplex, korinter, mörka-körsbär, plommon, rostad, svarta vinbär, tobak
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2017DruvorCabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet FrancAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.