Hem » Ekologiskt viner » GMO ett allt större hot mot vinindustrin

GMO ett allt större hot mot vinindustrin

Den kontroversiella diskussionen kring GMO i våra grödor verkar aldrig ta slut. Just nu pågår en het debatt i USA:s vinindustri. Hur ser det egentligen ut när det gäller GMO i vinet?

Tidningen ECO Watch publicerade nyligen en undersökning där man jämförde ekologiskt och konventionellt vin. Det visade sig att konventionellt odlade viner innehöll mer av Monsantos glysofat än de viner som var ekologiskt odlade. Men det verkar som om även ekologiska viner drabbas.

Vad är glysofat?

Monsanto är ett biotekniskt jordbruksföretag och världens näst största producent av genmodifierade frön. Ni kommer väl ihåg hur stor uppmärksamhet genmodifierade grönsaker som majs och sojabönor väckte i media på 90-talet? Idag pratar man inte längre bara om majs och sojabönor. Raps, bomull, vete är bara några av de genmodifierade grödor som drabbas av giftet och detta är tyvärr bara början. Dessa grödor är vad man kallar för Roundup Ready, alltså motståndskraftiga mot bekämpningsmedel.

Glysofat finns numera i många olika bekämpningsmedel och är idag den vanligaste herbiciden. Detta har uppmärksammats en hel del eftersom många länder har förbjudit dessa herbicider.

Glyfosat som innehåller isopropylaminsalt är den aktiva substansen i många bekämpningsmedel som herbicider eller så kallade ogräsmedel. Det kontroversiella är att dessa medel är mycket farliga växtdödande medel som exempelvis Agent Orange, Hormoslyr, Klorex 55 och det kanske mest kända medlet i handeln idag, Roundup, som många besprutar sina gräsmattor med.

Viner testade för glyfosatbaserade herbicider

De testade vinerna i Eco Watch kom från regionerna Napa Valley, Sanoma och Mendocino i Kalifornien och det spelar egentligen ingen roll vilka vinerna är. Det är inte varumärkena som är problemet, det är föreningen som sprider sig till biodynamiska vingårdar av den förorening som sker när man besprutar glyfosatbaserade herbicider. Det som händer är att andra naturliga grödor dör bort, medan de motståndskraftiga genmanipulerade lever kvar.

Tillbaka till undersökningen. Att föroreningen av konventionella viner just nu var 28 gånger högre än ekologiskt vin, med nivåer som sträcker sig från 0,659 ppb i ekologiskt till 18,74 ppb i konventionellt vin, har därför liten betydelse i långa loppet. (ppb = parts per billion, “antal per miljard”)

Även om biodynamiska vingårdar är mycket försiktiga med besprutning, så smittas alltså även deras jord av de angränsande vingårdarna som besprutar med giftet. Tungmetaller som kadmium och arsenik kommer in i jorden och upptas till slut av människokroppen oavsett vad man äter eller dricker. Att sedan människor blir illamående, får kräkningar, diarréer och magont eller att WHO klassat glyfosat som ett medel som med största sannolikhet även är cancerframkallande för människor verkar inte bekymra multinationella företag som Monsanto.

Här är ett nyhetsinslag från RT Amerika om oron med kaliforniska viner och glyfosatstudien.

Frågor och svar:

Vad är glysofat och varför är det kontroversiellt?

Glysofat är en herbicid som används för att bekämpa ogräs i grödor. Det är kontroversiellt eftersom det har kopplats till hälsorisker och miljöproblem.

Hur påverkar glysofat vinindustrin?

En undersökning visade att konventionellt odlade viner innehåller mer glysofat än ekologiskt odlade viner. Detta beror på att glysofatbaserade herbicider används på vingårdar och förorenar jorden.

Vilka regioner i USA drabbas av glysofatförorening i vin?

Regionerna Napa Valley, Sanoma och Mendocino i Kalifornien har testats och visat höga nivåer av glysofat i konventionellt odlade viner.

Varför påverkas även ekologiska viner av glysofatförorening?

Även om biodynamiska vingårdar är försiktiga med besprutning, kan de fortfarande smittas av förorening från angränsande vingårdar som besprutar med glysofatbaserade herbicider.

Vilka hälsorisker är kopplade till glysofat?

WHO har klassat glysofat som ett medel som med största sannolikhet är cancerframkallande för människor. Det kan också orsaka illamående, kräkningar, diarréer och magont.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.