Hem » Vin Fakta » Dryckesbranschen – stor potential för tusentals jobb över hela landet

Dryckesbranschen – stor potential för tusentals jobb över hela landet

Dryckesrapporten 2018 är den första rapporten av sitt slag som fokuserar på dryckesbranschen och visar på en härlig tillväxt inom branschen och en expansiv näring med stor potential att bidra till nya jobb på landsbygden samt ökad upplevelseturism och livsmedelsexport för Sverige.

Anna Malmhake, vd på The Absolut Company

Rapporten är framtagen av företag och intressenter inom branschen i samarbete med LRF. Medverkande företag och intressenter är: Box Destilleri, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, Föreningen Svenskt Vin, Mackmyra Whisky, The Absolut Company, Saturnus och LRF.

– Dryckesbranschen växer så det knakar och att få vara en del av den snabbast växande kategorin inom livsmedelsindustrin är otroligt glädjande. Kreativeten och entreprenörsandan i branschen gör att Sverige har en möjlighet att etablera sig som måltidsdestination, säger Anna Malmhake, vd på The Absolut Company. Nu gäller det att alla producenter får möjligheten att nå sin fulla potential.

Dryckesbranschen sysselsätter idag över 5 000 personer. Närmre hälften av dessa arbetar i de mindre och medelstora företagen, varav merparten har tillkommit de senaste åren.

Enligt Dryckesbranschrapporten 2018 finns idag över 550 registrerade producenter av alkoholhaltiga drycker som öl, vin, cider och sprit i Sverige.

Antalet producenter har också ökat stadigt. Framförallt gäller det bryggerierna, som på bara tio år växt från cirka 40 till över 300 i antal. De flesta av de nytillkomna företagen är just bryggerier, följt av vinproducenter och destillerier. De drivs ofta av passionerade entreprenörer som vill skapa produkter av högsta klass, vilket märks inte minst av det betydande antal utmärkelser som svenska dryckesproducenter vunnit de senaste åren.

Landsbygd, export och turism expanderar

De drygt 550 registrerade företag som tillverkar alkoholhaltiga drycker finns spridda över hela Sverige, från Skåne till Norrbotten. Vinproducenterna är ofta lokaliserade till de södra landskapen med Skåne i spetsen, medan bryggerierna och destillerierna ofta håller till i mellersta och norra Sverige.

Anders Kallström, vd LRF Foto: Hans Berggren

Rapporten visar på branschens snabba framväxt, var de nya företagen finns, och vad de kan bidra med i fråga om sysselsättning, turism och export. Materialet i rapporten visar att branschen spelar en viktig roll i satsningen på Sverige som turistdestination för måltidsupplevelser, och den nya livsmedelsstrategin som regering och riksdag beslutat om.

– Det är uppenbart att dryckesbranschen har en stor potential att bidra till både ökad livsmedelsexport och måltidsturism. Det är extra kul att vi också kan visa att branschen bidrar till en mer levande landsbygd, mycket tack vare producenternas starka lokala förankring, säger Anders Källström, vd på Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

LRF presenterar samtidigt resultatet av en enkätundersökning med branschens mindre företag, uppdelad på tre rapporter om respektive delbranscher: bryggerier, destillerier och vingårdar.

 

Fakta om Dryckesrapporten 2018:

  • Omkring 2 500 årsanställda arbetar inom den småskaliga alkoholtillverkningen i Sverige. Flest jobbar med öl (1 700), följt av destillerier (500) och vingårdar (250). Räknar man med de större tillverkarna är antalet totalt 5 500.
  • Av cirka 40 bryggerier som besvarade LRF:s enkät sysselsätts i genomsnitt 5,8 personer, två av tre räknar med att anställa fler.
  • Enkäten skickades ut till omkring 100 bryggerier i ett särskilt urval.

Källa: Dryckesbranschrapporten, Svenska småbryggerier i siffror 2018 (LRF)

Fler rapporter som vi skrivit om inför 2018:

Frågor och svar:

Vad visar Dryckesrapporten 2018?

Rapporten visar på en härlig tillväxt inom dryckesbranschen och en expansiv näring med stor potential att bidra till nya jobb på landsbygden samt ökad upplevelseturism och livsmedelsexport för Sverige.

Vilka företag och intressenter har medverkat i framtagandet av rapporten?

Box Destilleri, Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, Föreningen Svenskt Vin, Mackmyra Whisky, The Absolut Company, Saturnus och LRF.

Hur många personer sysselsätter dryckesbranschen idag?

Dryckesbranschen sysselsätter idag över 5 000 personer.

Var finns de flesta bryggerierna och destillerierna lokaliserade?

Bryggerierna och destillerierna håller oftast till i mellersta och norra Sverige, medan vinproducenterna är ofta lokaliserade till de södra landskapen med Skåne i spetsen.

Vad visar en enkätundersökning med branschens mindre företag?

En enkätundersökning med branschens mindre företag visar att omkring 2 500 årsanställda arbetar inom den småskaliga alkoholtillverkningen i Sverige, flest jobbar med öl, följt av destillerier och vingårdar. Av cirka 40 bryggerier som besvarade LRF:s enkät sysselsätts i genomsnitt 5,8 personer, två av tre räknar med att anställa fler.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.