Hem » Vin Fakta » Det perfekta vinet – så ser det ut

Det perfekta vinet – så ser det ut

Idag beskrivs de allra bästa vinerna ofta som intensiva, rika och med en lång eftersmak som fortsätter att utvecklas efter att du tagit första klunken. En del påstår att det är omöjligt att nå fullständig perfektion, men vi som provat några viner vet att det i alla fall går att komma ganska nära. Om man tittar på betyg från vinrecensenter kan man se att de viner som fått flest poäng har en del egenskaper gemensamt. Även om smak är en mycket subjektiv upplevelse går det ändå att få en uppfattning om vilka gemensamma nämnare ett riktigt fint vin har i vår nutid. Ofta innehåller recensioner av dessa viner attribut som:

  • Fylligt
  • Koncentrerat
  • Rikt
  • Lång finish
  • Lakrits
  • Björnbär
  • Viol
  • Syrligt
  • Lagrat
  • Balanserat

Just adjektivet ”fylligt” är något som verkar vara ständigt återkommande i positiva vinrecensioner. Den allra största andelen av vinerna med höga poäng är idag röda, med bara några få undantag för vita viner och dessertviner. Därför är det kanske föga förvånande att Cabernet Sauvignon idag är den mest planterade druvan i världen. Andra populära druvor är bland annat Grenache, Pinot Noir, Sangiovese, Nebbiolo och Shiraz.

Att döma av vinrecensioner når man inte det perfekta vinet genom att använda sig av endast en druvsort. Istället blandar man gärna flera, med mellan 45 – 95 % andel av huvuddruvan och ibland så lite som 5 % av en extra druva. Man kan jämföra den där extra lilla andelen med att tillsätta en extra krydda i en maträtt. Mängden är inte stor men det kan göra stor skillnad för smaken.

Andra karaktärsdrag som de mest prisade vinerna har gemensamt är bland annat att de har en högre alkoholhalt, är ekfatslagrade, lagringsdugliga och växer på bergssluttningar.

Frågor och svar:

Vilka egenskaper har de allra bästa vinerna enligt vinrecensenter?

De beskrivs som intensiva, rika och med en lång eftersmak som fortsätter att utvecklas efter att du tagit första klunken.

Vilka attribut nämns ofta i recensioner av fina viner?

Fylligt, koncentrerat, rikt, lång finish, lakrits, björnbär, viol, syrligt, lagrat och balanserat.

Vilken druva är idag den mest planterade i världen?

Cabernet Sauvignon.

Hur blandar man druvsorter för att nå det perfekta vinet?

Man blandar gärna flera druvor, med mellan 45 – 95 % andel av huvuddruvan och ibland så lite som 5 % av en extra druva.

Vilka andra karaktärsdrag har de mest prisade vinerna gemensamt?

De har en högre alkoholhalt, är ekfatslagrade, lagringsdugliga och växer på bergssluttningar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.