Hem » Vin Skola » Det finns Tempranillo för alla smaker!

Det finns Tempranillo för alla smaker!

Tempranillo är Spaniens mest planterade och erkända rödvinsdruva. Främst associerar man på Tempranillo när man pratar om viner från Rioja, men druvan finns självklart också i andra regioner, både i norra och centrala Spanien.

tempglas

Tempranillo är en druva som har ett kraftigt skal och behöver ett tempererat klimat för att trivas. Därför växer den ofta på sluttningar och nära havet.  Viner som innehåller druvan Tempranillo kan ha många olika vinstilar och Tempranillo är en utmärkt blanddruva eftersom den inte är den mest aromatiska druvan som finns. Man kan alltså hitta viner med Tempranillo av olika smaker och stilar, från lätta till mer mustiga viner.  Var säker på att du kommer att hitta ett favoritvin som passar dig.

Tempranillo ger typiska, härliga mörkröda viner, rika på tanniner och syra ofta med en fruktig bas av röda bär som körsbär, jordgubbar, fikon, plommon samt kryddor som kaffe, korinter… och fatlagrade och ger den där underbara strama och balanserade karaktären som et gott rödvin ska ha.

Tittar du på etiketten ser du några olika beteckningar, lite beroende på hur länge vinet har lagrats på ekfat.

  • Rioja Joven är det unga vinet som inte som inte har någon fatkaraktär av färska röda bär.
  • Crianza är lite dyrare och har en fatkaraktär då det lagrats minst 6 månader på ekfat.
  • Reserva har lagrats ännu längre, minst 12 månader på ekfat, ett moget vin som släpps på marknaden efter 3 år.
  • Gran Reserva är det finaste vinet, har lagrats 18 månader på ekfat. Det släpps efter 5 år och är det mest fruktiga vinet av alla dessa. Uttalad fatkaraktär, kryddiga, mogna finviner.

Varför inte prova några olika Tempranilloviner och smaka dig igenom dessa?

baronBaron de Ley Reserva

  • Region: Rioja
  • Producent: Baron de Ley
  • Årgång: 2011
  • Druva: Tempranillo
  • Artikelnr: 2525
  • Pris: 115 kr

Nyanserat, fyllig och kryddig Rioja Reserva med hög syra och välutvecklade tanniner. Stramt och balanserat med tydlig fatkaraktär. Doften är väl tilltagen med sötmogna körsbär samsas väl med choklad och tobak. Trevlig fatkaraktär och bra eftersmak.

alonAlonso del Yerro

  • Region: Ribera del Duero
  • Producent: Alonso del Yerro
  • Årgång: 2011
  • Druva: Tempranillo
  • Artikelnr: 95789
  • Pris: 259 kr

Den andra store regionen i Spanien är Ribera del Duero och lägger du på en dryg hundralapp kan du få detta stilrena och fullmatade vin som är mer komplext och kryddigt med en härlig rostad fatkaraktär och som lagrats i 21 månader på fat. Rent och finstämt vin med bra balans, bra syra och med extra allt: fruktiga dofter som har inslag av plommon, lavendel, mörka bär, kakao, svartpeppar och ceder. Lång eftersmak.

Frågor och svar:

Vilken är Spaniens mest planterade och erkända rödvinsdruva?

Tempranillo.

Var växer Tempranillo oftast och varför?

Tempranillo växer oftast på sluttningar och nära havet eftersom den behöver ett tempererat klimat för att trivas.

Vilka smaker och stilar kan man hitta i viner med Tempranillo?

Man kan hitta viner med Tempranillo av olika smaker och stilar, från lätta till mer mustiga viner.

Vilka beteckningar kan man se på etiketten för viner med Tempranillo och vad innebär de?

Rioja Joven är det unga vinet som inte har någon fatkaraktär av färska röda bär. Crianza är lite dyrare och har en fatkaraktär då det lagrats minst 6 månader på ekfat. Reserva har lagrats ännu längre, minst 12 månader på ekfat, ett moget vin som släpps på marknaden efter 3 år. Gran Reserva är det finaste vinet, har lagrats 18 månader på ekfat. Det släpps efter 5 år och är det mest fruktiga vinet av alla dessa. Uttalad fatkaraktär, kryddiga, mogna finviner.

Vilka är två exempel på Tempranilloviner och vad kännetecknar dem?

Baron de Ley Reserva är en nyanserad, fyllig och kryddig Rioja Reserva med hög syra och välutvecklade tanniner. Alonso del Yerro är ett stilrent och fullmatat vin från Ribera del Duero som är mer komplext och kryddigt med en härlig rostad fatkaraktär och som lagrats i 21 månader på fat.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.