Hem » Vin Skola » Amarone Classico – Kärnan av Valpolicella

Amarone Classico – Kärnan av Valpolicella

Sedan placeras druvorna på stråmattor för att torka, en process som kallas för rasinate eller appassimento, vilket gör så att smakerna och sockerhalten koncentreras. I vissa avseenden påminner det om det sätt som fransmännen framställer sin Vin de Paille.

De bästa Amarone Classico-vinerna:

  • Villa Girardi Amarone Della Valpolicella Classico
  • Sartori di Verona Amarone Della Valpolicella Classico Corte Bra
  • Tedeschi Amarone Della Valpolicella Classico
  • Tedeschi Amarone Della Valpolicella Classico Capitel Monte Olmi
  • Amarone Della Valpolicella Classico DOC Lenotti

Många av vingårdarna använder sig fortfarande av de traditionella torkmetoderna, men allt fler har börjat med specialdesignade torkkammare som har bättre kontroll på torkningsprocessen. Den här metoden tar också ner risken för Botrytis cinerea (mögel) avsevärt. För att framställa Amarone Classico används bara skördens bästa druvor.

De får torka i 120 dagar, men den tiden varierar beroende på skördens kvalitet. Resultatet av denna process, oavsett vilken metod som används, är druvor med höga nivåer av tanniner och socker och lite fukt. De producerar Amarone Classico-viner som är välbalanserade med överlägsna smaker och extremt höga alkoholhalter.

Frågor och svar:

Vad är rasinate eller appassimento?

Det är en process där druvorna placeras på stråmattor för att torka, vilket koncentrerar smakerna och sockerhalten.

Vilken liknelse görs mellan Amarone Classico och Vin de Paille?

I vissa avseenden påminner framställningen av Amarone Classico om det sätt som fransmännen framställer sin Vin de Paille.

Vilka är några av de bästa Amarone Classico-vinerna?

Villa Girardi Amarone Della Valpolicella Classico, Sartori di Verona Amarone Della Valpolicella Classico Corte Bra, Tedeschi Amarone Della Valpolicella Classico, Tedeschi Amarone Della Valpolicella Classico Capitel Monte Olmi, och Amarone Della Valpolicella Classico DOC Lenotti.

Vilken metod har allt fler vingårdar börjat använda för att torka druvorna?

Allt fler vingårdar har börjat använda specialdesignade torkkammare som har bättre kontroll på torkningsprocessen.

Vilka egenskaper har druvorna som används för att framställa Amarone Classico?

Druvorna som används för att framställa Amarone Classico är skördens bästa druvor som får torka i 120 dagar, vilket resulterar i höga nivåer av tanniner och socker och lite fukt. De producerar Amarone Classico-viner som är välbalanserade med överlägsna smaker och extremt höga alkoholhalter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.