Nya trender: inhemsk sprit mer intressant
Ögonen upp för hemma-destillerad sprit! Det gäller alla spritsorter och i synnerhet har rommen fått en kraftig revival.
I århundraden har produktionen av exempelvis rom funnits i Karibien och länder som Kuba och Jamaica har dominerat produktionen. Men nu dyker dt upp en växande trend med olika länders destillatörer som gör spriten från grunden. Varför finns det nu ett växande intresse för hemma-tillverkad rom? Det finns ju uppenbarligen inget karibiskt, tropiskt klimat här. Nordliga bredders klimat kan faktiskt vara ganska önskvärt för de flesta destillatörer, eftersom ett svalare och mer tempererat klimat har visat sig vara bättre lämpat för lång lagring av rom och annan sprit.
Och konsumenten får upp ögonen eftersom det bir en unik, utvecklad produkt. Producenterna försöker inte härma varandra utan snarare utveckla rommen till att bli unik från land till land och producent till producent. Fat tar man från länder som Frankrike, Portugal och lagringstiderna varierar. Spännande!
För närvarande finns det inga lagliga mellan rom destilleras i exempelvis Skandinavien och rom som importeras, blandas och färdigställs här. Vissa spritdryckers råvara måste importeras, men färdigställas och marknadsföras här. Va’ bra, för det finns ännu inga lagliga begränsningar och produktionskrav. Så bra att olika länders producenter kan samarbeta!
Du har väl sett vår artikel om den spännande, prisbelönade Great Dane Rum 15 Years har både lagrats i 15 år både i tropikerna samt en andra gång färdigställts i svala källare i Danmark? >> Läs artikeln Hur ska man dricka rom?!