Chefer dricker mest – enligt ny undersökning
En ny undersökning, CAN-rapporten, kartlägger alkoholvanor inom olika yrkesgrupper och bygger på data från totalt 8 192 yrkesverksamma personer som deltagit i den stora befolkningsundersökningen ”Vanor och konsekvenser” åren 2017 och 2021.
Undersökningen är genomförd av Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN och senior forskningsspecialist vid Karolinska Institutet, och Isabella Gripe, forskare och utredare på CAN.
Undersökningen visar tydliga skillnader mellan olika yrkesgrupper. Bland de mest framträdande resultaten är att chefer dricker mest – både när det gäller genomsnittlig konsumtion per månad och andelen som dricker mycket åt gången, så kallad intensivkonsumtion.
En jämförelse
- Vd:arna i undersökningen uppger en snittkonsumtion på 26 standardglas per månad, och nästan sex av tio intensivkonsumerar alkohol minst en gång i månaden. Här är det i stället restaurangpersonal, gruppen ”revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare m.fl.” och butikspersonal som ligger högst.
- Yrkesgruppen ”Snickare, murare och anläggningsarbetare” ligger också högt med ett genomsnitt på drygt 24 glas per månad och närmare hälften intensivkonsumerar.
- Lägst konsumtion rapporterar personer som är verksamma inom vården och skolan.
– Vi hoppas och tror att den här undersökningen bidrar med viktig kunskap som kan ligga till grund för riktade folkhälso- och arbetsplatsinsatser för att förebygga alkoholproblem i utsatta yrkesgrupper, säger Mats Ramstedt som genomfört undersökningen i samarbete med Isabella Gripe.
Undersökningen är ett led i den folkhälsosatsning på temat alkohol och arbetsliv som Systembolaget gör och nu presenterar tillsammans med Ledarna, Sveriges chefsorganisation.