Irland först ut med alko-hälsovarningar

Hem » Nyheter » Irland först ut med alko-hälsovarningar

Total konsumtion per person inom EU enligt WHO 2019

Att hälsovarningar på alkohol bör göras obligatoriska inom hela EU, är en fråga som diskuterats sedan några år då man konstaterade att nästan en procent av EU:s hela BNP går åt till alkoholhaltiga drycker.

2021 spenderade EU:s hushåll 128 miljarder euro på alkohol med länder som Lettland, Estland och Polen som toppade listan. Men idag ser man en märkbar minskning av alkoholkonsumtion främst i yngre generationer trots att man då konstaterade att hos personer i åldern 20–39 år beror cirka 13,5% av de totala dödsfallen på alkohol.

Men nu har Irland då tagit beslutet för att bli det första landet i världen att införa hälsovarningar på alkoholhaltiga drycker och många europeiska länder kommer antagligen att följa efter.

Information om sulfiter, socker, kaloriinnehåll, risker för cancer och leversjukdomar och farorna med att dricka under graviditeten är i många länder redan obligatoriskt på flaskan eller förpackningen på alkoholdrycker.

Europeiska kommissionen skrev under på planen och lagen förväntas införas 2026.

”Vi anser att alla konsumenter bör känna till fakta om alkohol, inklusive detaljer om riskerna”, säger Ray Walley, vice ordförande för den ständiga kommittén för europeiska läkare, som representerar nationella medicinska föreningar över hela Europa.

Att det just blir Irland som börjar med hälsomärkning är inte så konstigt. Enligt världshälsoorganisationen WHO hälsorapport så dricker de mest i Europa som befolkning, 12,7 liter alkohol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.