Sålda viner 2022 inom EU toppar rekord

De senaste siffrorna från Eurostat har avslöjat att mängden såld vinproduktion 2022 i hela Europeiska unionen (EU) var 16,1 miljarder liter. Detta inkl. mousserande vin, portvin och druvmust. Det är främst tre vinländer som står för hela 83% av produktionen.

Italien var den överlägset största exportören av vin, med en export på 2,2 miljarder liter 2022. Italien och Spanien bidrog med nästan 5 miljarder liter, vilket tillsammans representerade nästan två tredjedelar av den sålda produktionen (62 %). Frankrike hade 3,4 miljarder liter såld vinproduktion, vilket var en femtedel av den totala produktionen (20%).

2022 exporterade EU-medlemmarna 7,2 miljarder liter vin. Nästan hälften av detta exporterades till länder utanför EU.

Som vi skrev nyligen estimerar dock OIV att 2023 kommer att få en minskad skörd med 7 % om man ser till genomsnittet.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.